Snabbfakta

    • Göteborg
    • Norrköping
    • Solna
  • Heltid
  • Konsultuppdrag

Kategorier:

Ansök senast: 2024-10-27

Examensarbete inom luftfart och miljöpåverkan

Publicerad 2024-10-14

Hur kan kunskapsnivån höjas om flygets miljöpåverkan bland medborgare och beslutsfattare för att visa på dess betydelse för transportpolitiska och globala målsättningar?

Andra orter är möjliga och vi är även öppna för dialog om att genomföra examensarbetet på distans.

Trafikverket ska verka för att de transportpolitiska målen uppnås och vi ska bl.a. inhämta och sprida kunskap och information om tillgänglighet, framkomlighet, miljö, hälsa och säkerhet inom vårt ansvarsområde. Vi medverkar även i regeringens och andra myndigheters arbete med klimatmålen. Samhällsdebatten kring flyget kan tyda på att medborgare, konsumenter och ibland även beslutsfattare inte har tillräckligt god kunskap om flygets miljöpåverkan för att kunna göra bra val som möter transportpolitiska målsättningar, där även aspekter på hur flyget bidrar till de globala målen inryms. Studien syftar till att kunna stötta regeringen kring vilka styrmedel som lämpar sig för att klimatmålen ska kunna nås. Det kan handla både om att välja eller välja bort flyget och att, om man väljer flyget, resa så klimatsmart och effektivt som möjligt.

Det rör sig huvudsakligen ett kvalitativt arbete i 2 delar:

  • en första del som handlar om att få en bild av kunskapsläget plus att skapa en nollbas inför kunskapsuppföljning (den kan exempelvis genomföras i enkätform kompletterat med intervjuer eller på annat lämpligt sätt som ger en bred kunskapsbild av medborgarnas kunskapsnivå inom flera ålderssegment och olika grupper av resandetyper/motsv.), samt
  • en andra del som handlar om hur vi höjer kunskapen, dvs. att ta fram förslag på hur man kan höja kunskapen. Förslagen ska begränsas till steg 1- och steg 2-åtgärder och ska röra åtgärder som vidtas av i första hand Trafikverket men kan också röra andra nyckelaktörer (andra myndigheter, flygplatser, flygbolag m.m.).

Slutresultatet presenteras i en rapport med en beskrivning av arbetet i del 1 och del 2, förslagen till åtgärder för kunskapshöjning inbegripet hur flyget bidrar till att uppnå de globala målen samt förslag på hur kunskapsnivån kan följas upp mot bakgrund av åtgärdsförslagen (vid behov per specifikt åtgärdsförslag, om olika metoder för uppföljning förs fram).

Vem är du?

Du strukturerar ditt arbete självständigt och tar initiativ för att driva processer framåt. Du har förmåga att analysera resultat och förstå hur de påverkar helheten. Du samarbetar gärna med andra och har viljan att lära dig nya saker.

Du har en högskoleutbildning inom transport, miljö-och klimat, kommunikation, statsvetenskap eller liknande.

Frågor om flyg till medborgare (enkät, intervjufrågor eller dylikt) tas fram i dialog med Trafikverket.

Examensarbetet kan antingen vara 15 hp eller 30 hp och det är möjligt att genomföra det själv eller tillsammans med andra studenter. Examensarbetet kan skrivas på antingen svenska eller engelska. #examensarbete

Detta är en cv-fri rekrytering, dvs helt utan ansökningshandlingar, du söker genom att svara på några frågor. Vi vill däremot att du bifogar ett studieintyg. Om du planerar att genomföra examensarbetet tillsammans med en annan student är det fullt möjligt att söka tillsammans och gemensamt svara på frågorna. Som student har du möjlighet att formulera ett eget förslag på frågeställning i samband med att du skickar in din ansökan. Vi är öppna för att frågeställningen kan justeras senare utifrån synpunkter från till exempel lärosätet.

Liknande jobb: