Snabbfakta

    • Linköping
  • Heltid
  • Konsultuppdrag

Kategorier:

Ansök senast: 2024-10-27

Examensarbete inom automatiserad orsakskodning för försenade tåg

Publicerad 2024-10-14

Examensarbetets frågeställning: Om, och hur, kan man använda tillgänglig digital information (ställverksbeteende eller liknande) för att automatiskt koppla orsaker till förseningar, och på så vis låta medarbetarna lägga tid på proaktivt arbete.

Vi är öppna för att frågeställningen kan justeras senare utifrån synpunkter från till exempel lärosätet.

Dagens tågtrafikledning består av att operativ personal och lokförare framför tåg utifrån en fastställd planering av tåglägen. Kravet är att tågen ska ankomma slutstation i rätt tid och rätt tid är planerad tid + maximalt 5 minuter (det s.k. punktlighetsmålet)

I de fall tåg ankommer en deldestination eller slutdestationation i sent läge kräver ett incitamentsstyrande regelverk att förseningen klassificeras med en orskadskod, som anger problemägare, kopplad till platsen och tåget. Detta sker idag i realtid av operativ personal och är mycket tidskrävande.

Syftet är att bidra till ett första teoretiskt underlag för etablering av automatisk analys av operativa dataflöden med ambitionen att avlasta operativa medarbetare manuell registrering och höja kvaliteten i orsakskodningen.

Examensarbetet innebär:

  • en teoretisk utredning (vad är målvärden, vad ska mätas på, och hur kan det tillämpas i praktiken samt definitioner av relevanta datamängder)
  • en praktisk övning (Använda historisk information för förseningar på tåg, och faktiskt utfall av orsakskoder för att försöka bygga en modell för att automatiskt stötta medarbetarna med orsakskodning.)

Vem är du?

Du strukturerar ditt arbete självständigt och tar initiativ för att driva processer framåt. Du har förmåga att analysera resultat och förstå hur de påverkar helheten. Du samarbetar gärna med andra och har viljan att lära dig nya saker.

Du har en högskoleutbildning inom IT alternativt annan relevant utbildning för uppgiften. Du har goda kunskaper i svenska.

Examensarbetet kan antingen vara 15 hp eller 30 hp och rapporten ska skrivas på svenska. #examensarbete

Detta är en cv-fri rekrytering, dvs helt utan ansökningshandlingar, du söker genom att svara på några frågor. Vi vill däremot att du bifogar ett studieintyg. Om du planerar att genomföra examensarbetet tillsammans med en annan student är det fullt möjligt att söka tillsammans och gemensamt svara på frågorna. Som student har du möjlighet att formulera ett eget förslag på frågeställning i samband med att du skickar in din ansökan. Vi är öppna för att frågeställningen kan justeras senare utifrån synpunkter från till exempel lärosätet.