Snabbfakta

    • Solna
  • Heltid
  • Konsultuppdrag

Kategorier:

Ansök senast: 2024-10-27

Examensarbete inom järnväg

Publicerad 2024-10-14

För just det här examensarbetet har vi två olika frågeställningar ni kan välja mellan och i slutändan kommer endast en av dem att undersökas beroende på vilka ansökningar som kommer in.

Frågeställningar:

Examensarbete 1:

En hållbar lösning för järnvägens teknikbyggnader med fokus på biologisk mångfald.

Examensarbete alternativ 2:

Förbättrad säkerhet och effektivitet i järnvägssystemet genom integrering av reläställverk och dataställverk

Examensarbete 1:

Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur solcellsinstallationer och insektshotell kan integreras i teknikbyggnader längs järnvägen för att främja biologisk mångfald och hållbarhet. Arbetet fokuserar på att analysera de ekologiska fördelarna med insektshotell, som att skapa livsmiljöer för pollinerande insekter, samt hur solcellsinstallationer kan bidra till minskad energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Genom att identifiera design- och tekniska krav, samt utveckla riktlinjer för implementering, syftar arbetet till att stödja beslutsfattare i att göra hållbara val. Målet är att skapa en mer hållbar infrastruktur som bevarar och ökar den biologiska mångfalden.

  • Analys av befintliga installationer: Undersöka hur solcellsinstallationer och insektshotell används idag i teknikbyggnader längs järnvägen.
  • Ekologiska fördelar: Kartlägga hur insektshotell kan skapa livsmiljöer för viktiga pollinerare och därmed stödja biologisk mångfald.
  • Energi- och miljöpåverkan: Utvärdera hur solcellsinstallationer bidrar till att minska koldioxidutsläpp och energikostnader.
  • Design- och tekniska krav: Identifiera nödvändiga designlösningar och tekniska krav för att effektivt integrera dessa system.
  • Riktlinjer för implementering: Utveckla praktiska riktlinjer för beslutsfattare för att underlätta genomförandet av dessa hållbara lösningar.

Examensarbete 2:

Syftet med detta examensarbete är att analysera hur reläställverk och dataställverk kan samarbeta inom ERTMS för att förbättra säkerhet och effektivitet i järnvägssystemet. Genom att kartlägga tekniska interaktioner och dess gränssnitt mellan systemen syftar arbetet till att förstå hur information flödar och hur detta påverkar drift och säkerhet. Fokus ligger på att identifiera utmaningar och möjligheter i samarbetet, samt att analysera hur förbättrad kommunikation kan minska risker för olyckor. Arbetet kommer också att föreslå tekniska lösningar för att optimera samarbetet mellan systemen och öka kapaciteten och säkerheten i järnvägstransporten.

  • Analys av nuvarande system: Undersöka hur reläställverk och dataställverk fungerar idag och deras nuvarande gränssnitt inom ERTMS.
  • Kartläggning av interaktioner: Identifiera hur information flödar mellan systemen och hur detta påverkar säkerhet och drift.
  • Identifiering av utmaningar: Utforska de hinder som finns för ett effektivt samarbete mellan reläställverk och dataställverk.
  • Möjligheter till förbättring: Analysera hur förbättrad kommunikation kan minska olycksrisken och öka effektiviteten.

Tekniska lösningar: Föreslå konkreta tekniska åtgärder för att optimera samarbetet och därigenom öka kapaciteten och säkerheten i järnvägstransporten.

Vem är du?

Du strukturerar ditt arbete självständigt och tar initiativ för att driva processer framåt. Du har förmåga att analysera resultat och förstå hur de påverkar helheten. Du samarbetar gärna med andra och har viljan att lära dig nya saker.

Du har en högskoleutbildning/civilingenjörsutbildning inom samhällsbyggnad/teknisk utbildning. Du har goda kunskaper i svenska.

Examensarbetet kan antingen vara 15 hp eller 30 hp och det är möjligt att genomföra det själv eller tillsammans med andra studenter. Examensarbetet ska skrivas på svenska. #examensarbete

Detta är en cv-fri rekrytering, dvs helt utan ansökningshandlingar, du söker genom att svara på några frågor. Vi vill däremot att du bifogar ett studieintyg. Om du planerar att genomföra examensarbetet tillsammans med en annan student är det fullt möjligt att söka tillsammans och gemensamt svara på frågorna. Som student har du möjlighet att formulera ett eget förslag på frågeställning i samband med att du skickar in din ansökan. Vi är öppna för att frågeställningen kan justeras senare utifrån synpunkter från till exempel lärosätet.

Liknande jobb:

  • Göteborg
  • Heltid
  • Falun
  • Deltid
Publicerad: 2024-10-03
  • Göteborg
  • Heltid