Snabbfakta

    • Borlänge
    • Göteborg
    • Luleå
    • Malmö
    • Solna
  • Heltid
  • Konsultuppdrag

Kategorier:

Ansök senast: 2024-10-27

Examensarbetet inom sjöfart (ort spelar ingen roll)

Publicerad 2024-10-14

Syftet med examensarbetet är att undersöka och analysera effektiva retrofitting-strategier för att öka hållbarheten hos äldre fartyg i sjöfartsbranschen. Studien syftar till att identifiera teknologiska lösningar och designmodifikationer som kan minska utsläppen, förbättra energieffektiviteten och öka användningen av mer hållbara bränslen, med fokus på fartyg med en förväntad livslängd på minst 20 år.

Frågeställning:

Inom vilka områden är fokus retrofitting? Hur kan man retrofitta? Vad gör vilka aktörer - vilka är aktiva (rederier, forskningsutförare, vilka länder, hur ser det ut på EU-nivå)?

Såväl frågeställning som syfte får och bör utvecklas av studenter/akademi.

Sjöfartsbranschen står inför en enorm utmaning i att bli mer hållbar. En sak är att göra nybyggda företag mer hållbara genom att använda nya tekniker, mer hållbara bränslen och energioptimering av fartyg och framdrift. Emellertid är livslängden för fartyg ofta mycket lång och det är inte ovanligt att fartyg som är 40-50 år gamla fortfarande är i drift. Det är därför viktigt att man vid sidan av att göra nybyggen mer hållbarhetsoptimerade också fokuserar så kallad retrofitting (att bygga om befintliga fartyg för att de ska bli mår ändamålsenliga t ex utifrån ökad hållbarhet). Genom att utvärdera tekniska och ekonomiska aspekter av olika retrofitting-alternativ ska arbetet bidra till att skapa riktlinjer för en hållbar omställning av befintlig fartygsflotta.

Du strukturerar ditt arbete självständigt och tar initiativ för att driva processer framåt. Du har förmåga att analysera resultat och förstå hur de påverkar helheten. Du samarbetar gärna med andra och har viljan att lära dig nya saker.

Du har en högskoleutbildning inom sjöfartsområdet och/eller inom transportområdet generellt.

Om ni är flera som skriver examensarbetet tillsammans behöver minst en av er ha goda kunskaper i svenska.

Examensarbetet kan antingen vara 15 hp eller 30 hp. #examensarbete

Detta är en cv-fri rekrytering, dvs helt utan ansökningshandlingar, du söker genom att svara på några frågor. Vi vill däremot att du bifogar ett studieintyg. Om du planerar att genomföra examensarbetet tillsammans med en annan student är det fullt möjligt att söka tillsammans och gemensamt svara på frågorna. Som student har du möjlighet att formulera ett eget förslag på frågeställning i samband med att du skickar in din ansökan. Vi är öppna för att frågeställningen kan justeras senare utifrån synpunkter från till exempel lärosätet.

Liknande jobb: