Snabbfakta

    • Borlänge
    • Göteborg
    • Luleå
    • Malmö
    • Solna
    • Uppsala
  • Heltid
  • Konsultuppdrag

Kategorier:

Ansök senast: 2024-10-27

Examensarbete inom urvalstester och mekaniska urvalsmetoder

Publicerad 2024-10-14

Syftet med examensarbetet är att fånga långsiktiga effekter av urvalstester och mekaniska urvalsmetoder på rekryteringsutfall inom Trafikverkets organisation. Möjlighet finns att påverka syftet men inom områdena urvalstester och mekaniska urvalsmetoder ser vi att det finns ett värde för oss.

Det är möjligt att genomföra hela examensarbetet på distans och därför spelar placeringsorten ingen roll.

På Trafikverket har vi en dedikerad rekryteringsfunktion bestående av cirka 25 HR-specialister som arbetar som ett operativt stöd till rekryterande chefer över hela organisationen. Vår huvudsakliga uppgift är att säkerställa att rekrytering utförs professionellt, effektivt och i enlighet med de statliga direktiven.

En viktig aspekt av vårt arbete är att vi följer de riktlinjer och krav som gäller inom statlig rekrytering. Statlig rekrytering präglas av rättssäkerhet och transparens, där vi alltid strävar efter att tillsätta tjänster på ett objektivt och icke-diskriminerande sätt.

Under urvalsprocessen använder vi oss av en evidensbaserad urvalsmetodik, vilket innebär att våra bedömningar baseras på vetenskaplig forskning och beprövade metoder för att göra processen så objektiv och rättvis som möjligt. Detta bidrar till att minimera riskerna för subjektiva bedömningar och garanterar att de kandidater som anställs har blivit utvalda på objektiva grunder.

Vi vill att ett examensarbete ska ge insikter om de långsiktiga konsekvenserna av att använda urvalstester och mekaniska urvalsmetoder i rekryteringsprocesser och om dessa metoder verkligen förbättrar rekryteringskvaliteten över tid. Vi ser även att arbetet belyser kandidatupplevelsen av rättvisa och transparens.

Exempel på frågeställningar som kan vara intressanta för oss. Vi är öppna för andra frågeställningar eller att dessa kan justeras.

  • Hur upplever kandidater rättvisan och transparensen i rekryteringsprocesser där urvalstester och mekaniska urvalsmetoder används?
  • Vilka är de största skillnaderna i rekryteringsutfall mellan mekaniska urvalsmetoder och mer traditionella urvalsmetoder?

Hur påverkar användningen av mekaniska urvalsmetoder organisationens effektivitet i rekryteringsprocessen (t.ex. kostnad, tid att fylla positioner, träffsäkerhet i rekrytering)

Du strukturerar ditt arbete självständigt och tar initiativ för att driva processer framåt. Du har förmåga att analysera resultat och förstå hur de påverkar helheten. Du samarbetar gärna med andra och har viljan att lära dig nya saker.

Du har en högskoleutbildning inom Personal- och arbetsliv som omfattar minst 180 hp. Du har goda kunskaper i svenska.

Examensarbetet kan antingen vara 15 hp eller 30 hp och rapporten ska skrivas på svenska. Det är möjligt att genomföra det själv eller tillsammans med andra studenter. #examensarbete

Detta är en cv-fri rekrytering, dvs helt utan ansökningshandlingar, du söker genom att svara på några frågor. Vi vill däremot att du bifogar ett studieintyg. Om du planerar att genomföra examensarbetet tillsammans med en annan student är det fullt möjligt att söka tillsammans och gemensamt svara på frågorna. Som student har du möjlighet att formulera ett eget förslag på frågeställning i samband med att du skickar in din ansökan. Vi är öppna för att frågeställningen kan justeras senare utifrån synpunkter från till exempel lärosätet.

Liknande jobb:

Publicerad: 2024-10-02
  • Ängelholm
  • Heltid
  • Göteborg
  • Heltid