Karriärstips

PRV ser tekniken innan den lanseras

I samarbete med PRV


PRV är arbetsplatsen för nyfikna ingenjörer som gillar att se ny teknik. Har man ett språkintresse och vill påverka samhället finns goda chanser till karriär.

PRV, eller Patent- och registreringsverket är centret för immateriella rättigheter. Myndigheten arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med målet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

– Det här gör vi genom att öka kunskapen om, och förståelse för, värdet av immateriella tillgångar. Vi vill få företagare och andra inom innovationsvärlden att hantera dessa på bästa sätt för att öka sin lönsamhet. PRV bidrar till ökad innovation och tillväxt i Sverige genom att hjälpa företag, säger Jimmie Femzén, patentingenjör hos PRV.

PRV behöver kunna täcka in samtliga teknikområden som finns i världen, därför har man också en bred bas av olika kompetenser. Allt från civilingenjörer och kemister till farmaceuter, jurister och varumärkeshandläggare arbetar för att ge skydd åt alla möjliga typer av innovationer.

– Vi lär upp alla nyanställda ingenjörer inom juridik, en utbildning som är ett och ett halvt år tillsammans med handledare. Våra medarbetare får värdefulla kunskaper om immaterialrätt, med fullt betald lön. Det finns även vidareutbildningar för exempelvis den som vill bli patentexpert i sin framtida karriär, fortsätter Jimmie Femzén.

Som ingenjör hos Patent- och registreringsverket är du med och påverkar samhället, och det finns möjligheter till internationellt samarbete. Det finns också ett utbildningssamarbete med Sida i länder där man behöver hjälp med att bygga upp sina immateriella system.

– PRV präglas av en stark framåtanda och en öppen arbetsmiljö där alla hjälper alla. Att vara patentingenjör hos PRV är varierande, utmanande och spännande. Det är en arbetsplats där man lär sig otroligt mycket, varje dag.

– Vi får vi se den senaste tekniken, och teknik som ännu inte har lanserats. Vi fördjupar oss inom olika teknikområden och avgör om en idé ska få patent eller inte. Det här gör att vi bygger kunskap som leder till nya insikter för framtiden, avslutar Jimmie Femzén.


Fakta om PRV:

Vårt uppdrag är att skydda innovationer med hjälp av patent, design- och varumärkesskydd. De är en anslagsfinansierad myndighet med omkring 350 anställda. Hos oss arbetar allt från patentingenjörer till jurister, varumärkeshandläggare och kommunikatörer. Våra kontor finns i Stockholm och Söderhamn.

Läs mer här