Under tonåren fick Moa möjlighet att äga en alldeles egen häst. Milk, den vita connemaran. Att vara hästtjej gör att du behöver vara målmedveten och driven. Oavsett hur tufft allting är behöver hästen dig, även fast du behöver cykla genom hagel, regn eller snö. I stallet så måste du arbeta, allt från att spika hagar till att hjälpa både yngre och äldre att hantera hästarna. Genom det ansvaret ger det hästtjejerna en tilltro till själv själva och därför är det inte heller konstigt att många hästtjejer växer upp till att ta mycket ansvar och ledarroller även i arbetslivet. Genom målmedvetenhet, handlingskraft och en dos av envishet hittade Moa tryggheten i sig själv under tonåren, vilket hon tar med sig idag.
- Matematik och teknik hade alltid lockat, så maskinteknik på Linköpings Tekniska Universitet kändes som det självklara valet. Fem år senare stod jag där med ett studentliv i ryggsäcken rikare och en masterexamen inom maskinteknik och industriell ekonomi och management, berättar Moa.
Då konsultrollen kändes både utmanande och flexibel har det alltid lockat Moa. Att få arbeta på Sigma Industry beskriver hon har gett henne en fantastisk start på karriären.
- Jag har fått ett stort förtroende från företaget och Sigma tror verkligen på alla medarbetarna. Som teamledare på Sigma får jag möjligheten att utvecklas dagligen. Mitt konsultuppdrag har även lett mig från kravhanterare, till teamledare och projektledare. Fantastiskt roligt att hunnit göra så mycket på bara två år, säger Moa.
Moa berättar att det som gör Sigma unikt är flexibiliten, få hirakiska nivåer och stort förtroende i varje medarbetare. Som skapar en drivande och engagerande kultur. Varje kontor får utefter sin marknad och sina möjligheter skapa sin egen väg. Vilket innebär ett ökat engagemang från varje medarbetare och att man kan få vara med och påverka riktning.
Sigmas kultur är unik, den är inbjudande och lockar fram det bästa ur varje individ. Där varje medarbetare ges möjligheten och friheten att medverka inom olika områden som exempel sälj, marknandsföring eller andra aktiviteter. Sigma satsar på sin personal i form av olika utbildningar beroende på vad varje medarbetare vill utvecklas inom. Sedan arbetar Sigma med att ge tillbaka till sina medarbetare, bland annat genom resor och andra olika event. Som i sin tur stärker sammanhållningen och trivseln överlag.
- Hos Sigma är varje individ drivande och bidrar på sitt sätt till kulturen, alla medverkar olika mycket men för oss är det viktigt att alla som vill får vara med, säger Moa.
Fantastiskt att kunna få hjälpa andra att utvecklas
Att vara ung i arbetslivet gör att Moa drivs av att alltid lära sig mer. Det finns mycket att lära, både genom egna erfarenheter där du utmanats, men även att läsa och lyssna på andra. Att få en ledarroll beskriver Moa som en fantastisk möjlighet att kunna hjälpa andra att utvecklas i karriären, arbetet eller bara göra en annan människa glad.
- Varje människa vi möter kan vi lära oss något av brukar jag tänka, och speciellt de man kanske inte fungerar bäst med. Jag vill alltid att mina medarbetare ska växa och få uppleva på riktigt att de är viktiga, det är de som driver och är företaget. Jag vill stötta och motivera mina anställda, men samtidigt alltid vara tydlig och ärlig, säger Moa.
Lärdomar Moa har tagit med sig under sin karriär är vikten av att sätta andra i rummet först med en stor förståelse för andra människor. Alla är olika, och det är viktigt att bemöta alla med stor respekt. Den ödmjukheten gör Moa till en empatisk ledare, vilket hennes medarbetare uppskattar. Moa berättar även att svenskar borde ta tillfälle att fira framgångar mer än vad vi gör idag.
- Vi firar för lite i Sverige! Börja fira mer tillsammans när ni lyckats med något stort som smått. Vi måste bli bättre på att hitta guldkornen i vardagen. En fika, fler roliga luncher eller överraska någon av dina kollegor. Jag själv fick en kexchoklad på mitt skrivbord en dag. Mitt humör var därför på topp hela dagen av detta. Så lite kan göra så mycket.
” Vi firar för lite i Sverige!”
Med den unga åldern berättar Moa att hon är stolt över att hon vågar. Vågar att prova och även våga göra fel. Någon gång kommer det ändå bli fel, så om det blir några fler beskriver Moa det endast som en erfarenhet rikare.
- Där vill jag lyfta fram den kulturen som finns på Sigma. Jag upplever att det är okej att göra fel, så länge man rättar till det såklart. Det leder i sin tur till ett högre engagemang och driv att utvecka företaget, säger Moa.
För att utvecklas i karriären åt det hållet som Moa vill beskriver hon att alltid varit duktig på att sätta långsikta mål uppnå det hon ska. För att göra det mer lättuppnåeligt och nedbrytbart har hon även delmål för den närmsta tiden och kommande året. Hon beskriver det som ett driv att alltid ha en väg framåt.
- Det viktigaste med målen är att det ska motivera och driva en framåt. Samtliga av mina mål känns roliga och inspirerande, lärorika och utmanade. Jag ser verkligen fram emot resan jag har framöver, säger Moa.
- Lycka och framgång kommer till den som kämpar. Det är inget konstigt att det går bättre för de som tränar än de som inte gör det. Av den anledningen så tänker jag att det är viktigt att kämpa på, hitta motivationen och ha roligt på sitt sätt. Ge inte upp!
”Lycka och framgång kommer till den som kämpar.”
För framtidens jämställda ingenjörsbransch
- Jag ser ljust på framtiden och tycker redan idag att vi har kommit långt. Jämställdhet är viktigt men framförallt att vi behandlar varandra med respekt och ser olikheter som en tillgång.
Idag har frågan fått fart ordentligt och fler företag har börjat lyft blicken. Med detta driv och engagemang samt att orättvisa synliggörs och ageras på kommer göra det mer jämnställt inom ingenjörsbranschen beskriver Moa.
- Jag tror och vet att det finns många inspirerande
kvinnor där ute som skulle gör mycket bra saker och skulle kunna ta plats att
synas mer. Detta för jag tycker att det motiverar mig.
Viktigt är även att synliggöra kvinnorna som sitter på olika ledande positoner, alla de är inspiration till oss som satsar på karriären och vill ditt.
Än så länge snittar vi inte 50/50 på ledande positioner inom ingenjörsföretag, även fast 87 % av ingenjörskvinnor beskriver att de skulle vilja ha en ledande roll. Att hela tiden arbeta med att lyfta talanger och engagerade människor; med olika bakgrund, erfarenheter och kunskap kommer göra att företagen ser lönsamheten i det, och varför det är så viktigt med jämställda företag.