Karriärstips

Medarbetarporträtt Johan Skaborn

Text framtagen i samarbete med AFRY

Johan har hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med produktutveckling. Allt från konceptdesign och konstruktion till projektledning och produktionsförberedelser. Rollen han trivs bäst med är tekniknära projektledning i produktutvecklingsprojekt. Som konstruktör jobbar Johan helst med mekanik i produkter med mycket finmekanik, krav på design, kvalitetsupplevelse och användargränssnitt. Som projektledare ansvarar han gärna för både mekanik, elektronik och mjukvara.

Vad är ditt expertområde?

Som konstruktör är jag mest verksam inom mekanik, men jag är ofta med i diskussioner som rör mjukvara och elektronik. Jag jobbar i gränslandet mellan teknik och projektledning och växlar mellan dessa områden och trivs väldigt bra med det. Jag har jobbat i olika branscher under åren men rört mig mest inom MedTech. Efter examen och värnplikten började jag mitt arbetsliv med lite ströjobb på en godsmottagning men blev efter några veckor förflyttad internt till utvecklingsavdelningen. Där arbetade jag sedan som mekanikkonstruktör i ett projekt som tog fram ett helt nytt instrument för allergidiagnostik, och efter ett par år även som CAD-ansvarig för företagets 3D-cadsystem. Tack vare att vi använde 3D-cad kunde vi utnyttja 3D-skrivare och 3D-fräsning i det dagliga arbetet, och man kan säga att vi var lite pionjärer på det området.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag är glad att jag jobbar med saker som gör att människor ska må bättre. Produktutveckling är något som jag verkligen gillar och jag har nog alltid gjort det, ända sedan jag var liten. Jag höll jämt på med små projekt och byggde modellflygplan och andra typer av modeller. Det är någon slags skapandegrej - att göra en produkt eller göra musik, eller fixa i trädgården - för mig är det ganska lika, det gemensamma är att det ska bli något nytt.

Vad är du mest stolt över?

Det uppdrag som betytt mest för mig var när jag jobbade som konsult på ett företag som gör elektronikproduktionsutrustning. Jag var projektledare för första gången och fick bekräftat att det går att nå bra resultat genom att lita på sin egen intuition. Där skulle jag till en början bara skissa på lite befintliga idéer i 3D, men det slutade med att jag tog över hela projektet. Det var väldigt utvecklande och intressant. Jag fick möjlighet att testa en egen idé och ville få alla att gilla produkten. Produkten fick namnet Agilis, och det slutade faktiskt med att den fick pris på en amerikansk elektronikmässa.

Hur skulle du beskriva din vardag på jobbet?

Jag är uthyrd till min nuvarande kund sedan cirka fyra år tillbaka och sitter normalt sett på plats på kundens utvecklingsavdelning. Inledningsvis var jag teamledare för all mekanik gällande ett instrument de höll på att utveckla, och just nu arbetar jag själv med ett nytt projekt. I det dagliga arbetet är det ingen skillnad mellan mig som konsult och de anställda, vi jobbar i gemensamma team. När det är full fart i projektet brukar halva dagen vara fylld av tekniska möten och planeringsfrågor, resterande tid brukar bestå av konstruktionsarbete och 3D-cad. Samtidigt är mitt uppdrag att stötta teamet och agera bollplank, och vi hjälps åt att klura ut svåra saker i deras arbetsuppgifter. Jag tycker det är extra kul när det kommer in yngre förmågor som man kan coacha och se utvecklas.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Jag tycker det är roligt med trädgårdsarbete. Jag har grävt ner en regnvattentank på min tomt, så jag har fem kubikmeter vatten under gräsmattan som jag har installerat själv. Det blir gott om vatten som jag kan använda för att vattna odlingarna med. Det är tråkigt att se grödor vissna, så med den här lösningen kommer jag att kunna vattna framöver även fast det är torka och bevattningsförbud.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från AFRY