Karriärstips

Mattias vidgar synen på kompetens i industribranschen

Att vara initiativtagande och att förstå kundens utmaning är minst lika viktigt som att ha rätt kunskap menar Mattias Forsberg, enhetschef på Midroc.

När Mattias började jobba på Midroc för snart 9 år sedan såg han stora utvecklingsmöjligheter för företagen i industribranschen. Han har tidigare erfarenhet från att ha jobbat som bland annat operatör, service- och underhållstekniker och försäljningsansvarig inom industrin och han identifierade då vissa områden där branschen halkade efter samhället i stort.

-Det är en trygg, traditionell bransch som kräver att man har kunskap och erfarenhet, men ibland blir bilden av vilka som ska jobba i industribranschen för snäv. Men det är ju precis som alla andra branscher som behöver förnyelse då och då. För att utvecklas i takt med samhället krävs nya idéer och lösningar. Det är därför jag lockades till konsultyrket från början, jag vill skapa förändring och som konsult är jag på riktigt med och bidrar till förändringen, eftersom jag möter så många kunder och olika företag. På så vis kan jag i förlängningen påverka hela branschen, berättar Mattias.

Mattias är enhetschef på Midroc Project Management (MPM) och motiveras av att göra positiv skillnad, hans målbild är att modernisera svensk industri.

-En bransch som vill utvecklas och vara konkurrenskraftig behöver nya idéer, och då behöver vi göra något nytt. Nu har jag chansen att påverka och jag tror mycket på vikten av fler perspektiv och att olikheter hos människor i en grupp bidrar till framgång. När jag rekryterar personer tänker jag mycket på att rekrytera brett, att vi behöver många olika erfarenheter och kunskaper för att vi ska bli framgångsrika.

- Kompetens kan innebära så mycket, kunskap är en stor del men det är minst lika viktigt att vara initiativtagande och förstå kundens utmaning. Som konsult behöver vi vara engagerade och lyhörda på riktigt, menar han.

På enheten för Asset Management, som Mattias ansvarar för, jobbar idag 20 personer som är ute på en mängd olika konsultuppdrag för kunder i industribranschen.

-I min roll som ledare är mitt främsta uppdrag att skapa rätt förutsättningar för mina kollegor. Det finns inte ett svar på hur man gör det, utan det skiljer sig mycket mellan olika personer. En stor fördel med att vara konsult på Midroc är att det är fritt och självständigt. Du har alla möjligheter att lägga upp din arbetstid och dina projekt som det passar dig, samtidigt som vi fäster stor vikt vid att gruppen ska må bra och att vi ska ha roligt tillsammans. För mig som chef innebär det ett stort förtroende, att på riktigt se och lyssna in medarbetarnas behov och bidra till att de känner att de utvecklas, och utmanas, samtidigt som arbetssituationen är balanserad, säger Mattias.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som konsult på Midroc Project Management? Klicka här

Sponsrat innehåll framtaget av Midroc Project Management

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Granitor