Karriärstips

Hanna Ekberg har koll på riskerna i stora projekt

Skriven i samarbete med Trafikverket
Risksamordnare, kan det vara ett spännande yrke? Vi träffar Hanna Ekberg, civilingenjör i riskhantering från Lunds universitet som arbetar på Trafikverket som risksamordnare inom verksamhetsområdet Stora projekt. Det stora projekt hon just nu samordnar löper på i sju år till. Hanna har tidigare arbetat som konsult, inom områdena miljö och projektriskhantering.

  • Det spännande med Trafikverkets projekt är att de är så långsiktiga. Jag gillade att arbeta som konsult också, fördelen här på Trafikverket är att jag får följa projekten hela vägen under lång tid och se slutresultatet, säger Hanna.

Hannas roll går till stor del av tiden ut på att vara ute i projektet och motivera projektmedlemmar till att använda riskhanteringen som ett verktyg i projektstyrningen. Hon håller i utbildningar för att sprida de framtagna arbetssätten och workshops för att hjälpa de ansvariga till en korrekt riskbedömning.

  • Jag har alltid gillat lite mer sociala ingenjörsjobb som innehåller mycket kontakter. Trafikverket är så stort så det finns tillfälle till ett stort nätverk bara internt, säger Hanna.

För att kunna riskhantera behövs tydliga mål exempelvis på när projektet ska vara färdigt och hur prisbilden ser ut. Exempel som kan påverka är miljörisker, kontraktstvister eller byggnadstekniska utmaningar. Även tillsynes små risker kan påverka i stor grad, både i tid och i kostnad.

  • Jag trodde kanske att jag skulle gå mer åt miljöhållet i mitt yrkesval men projektriskhantering är så brett och spännande så jag är kvar. Jag möter så många kompetenta personer på Trafikverket, vi har verkligen en kultur med högt i tak. Det här var inte en arbetsgivare som jag tänkte på under mina studier men när jag träffade anställda på Trafikverket i mitt tidigare konsultjobb insåg jag vilka möjligheter till ett roligt och utvecklande jobb det fanns här, säger Hanna.

För att arbeta med projektriskhantering måste man vara strukturerad. Riskhanteraren hamnar i många olika typer av situationer där andra vill ha råd. Hanna måste prioritera och veta var varje fråga ska hamna i organisationen. Egenskaper som också är viktiga är att vara prestigelös, lyhörd och öppen för nya förslag.

  • Jag upplever att det är bäst att ställa mycket frågor för att få fram rätt information. Jag försöker bredda blicken hos dem som arbetar i projekten och locka fram kreativiteten i mina work-shops, säger Hanna.

Och hur ser framtiden ut för Hanna? Hon vill vara kvar i Trafikverket och testar gärna framöver även andra delar av verksamheten, det finns alltid nya spännande projekt. Hon känner att på trafikverket gör nytta och bidrar till viktiga projekt för samhället.

Vill du lära dig mer om hur det är att arbeta på Trafikverket?
http://www.trafikverket.se/jobboframtid

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Trafikverket