Karriärstips

Emil skapar en egen virtuell mobiloperatör på Trafikverket

Skriven i samarbete med Trafikverket
Det låter kanske osannolikt att Trafikverket skapar ett eget virtuellt mobilnät. Men detta är precis vad Emil Hammarström sysslar med på dagarna. Mobilnätet kopplar ihop flera funktioner inom transporter som behöver vara ständigt uppkopplade med perfekt täckning. Emil startade som trainee på Trafikverket efter en noga genomförd ansökningsprocess – gjord av honom själv – eftersom han har en väldigt unik utbildning som Civilingenjör inom Data och telekom (det var endast två studenter hans examensår). Det behövs många fler Civilingenjörer inom data och telekom.

  • Jag sökte mig till Trafikverket för jag ville arbeta med samhällskritiska projekt och för att få användning för min specifika telecom-kompetens. Jag tävlar i orientering och just därför är det bra att arbeta här i Borlänge. Jag har friheten att styra min tid, säger Emil.

Nätet han bygger ska exempelvis binda samman tågförare så att de kan tala med varandra direkt utan att hamna i störande trafik. Systemet kan också användas för fartkameror, väderstationer och även för utförare av förarproven för körkort. Helt enkelt med målet att ständigt vara stabilt uppkopplade och dessutom spara pengar. Emil har arbetat med sitt mobilprojekt sedan traineetiden och det närmar sig nu mål för projektet.

  • Det är spännande att vara med från start till mål, säger Emil med en viss orienteringsparallell.

Emil visste en hel del om att arbeta på Trafikverket men ett par saker har varit positiva överraskningar. Exempelvis den flexibla inställningen till arbetstider och att han har frihet att styra sin tid, så länge han levererar. Han tycker också att alla är väldigt hjälpsamma och rycker in, det finns alltid någon att prata med. Det blir extra spännande just att det är stort och finns många olika kompetenser att ta del av.

  • Det jag heller inte visste var att jag skulle arbeta så internationellt. Det har varit otroligt spännande att vi delar projekten med övriga EU-länder, säger Emil.

Den internationella aspekten vill han jobba mer med. Området telekommunikation för väg och järnväg växer ju explosionsartat och han känner att han har en ljus framtid professionellt. Det dyker upp nya spännande projekt hela tiden på Trafikverket. Han har precis börjat arbeta med ett nytt, stort projekt där alla mobilnäten för tåg i hela Europa ska bytas ut till att kommunicera med varandra. I det projektet kommer det finnas stora tekniska utmaningar så nu ligger några år med intensiv teknisk planering framför honom.

  • Vi är en arbetsgrupp som hanterar kommunikationen mellan mobilnätet och loket rent tekniskt. Vi ska skriva den standarden tillsammans och ses på olika platser i Europa varannan månad. Jag var i Oslo förra veckan och snart ska jag till Bryssel, säger Emil.

Emil började på Trafikverket efter att ha arbetat med ett forskningsprojekt i Kina vilket också var hans examensarbete på Linköpings universitet. Han arbetade i Stockholm ett tag men då hans flickvän fått arbete i Borlänge sökte de sig dit. Nu har de köpt hus så troligen blir de kvar i Borlänge.

Vill du lära dig mer om hur det är att arbeta på Trafikverket?
http://www.trafikverket.se/jobboframtid

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Trafikverket