Karriärstips

Du är en förebild!

Igår träffade jag en fantastisk person som jobbar på ett tekniktungt bolag som revolutionerar världen och växer i relativt snabb takt. Där är hon ansvarig för ”people & culture” och som i de flesta sådana bolag handlar ”people” främst om ingenjörer. Hon är en stjärna på sitt jobb men själv inte ingenjör. Vi pratade om att det kan vara en svår miljö att jobba i när man själv inte har de tekniska kunskaperna och både hon och jag konstaterade att vi kanske egentligen borde valt en ingenjörsutbildning..

Det vi också konstaterade var att plugga på KTH eller dyl. aldrig kändes som en valmöjlighet. Redan när jag satt hos yrkesvägledaren och försökte komma på vilken gymnasielinje som skulle passa mig bäst, var naturutbildningarna ett icke-alternativ. Det handlade inte om att jag var dålig i de ämnena men jag förstod nog inte vad det spåret skulle kunna leda till och ingen kompis eller annan cool person jag kände gick den vägen.

Problemet vi båda såg var bristen på förebilder som valt ingenjörsspåret. NU vet jag så mycket mer om vad det hade kunnat innebära och jag hade förmodligen slagit in på en annan bana om det var i år valet stod. SÅ, tänk på att du är en sådan förebild, en ambassadör för hela yrkeskåren, vare sig du vill eller inte ;-) Jag tror vi skulle få in helt andra typer av personer på ingenjörsutbildningarna om alla ni berättar för fler om det ni gör på dagarna och vad det bidrar till. Kanske även om varför du trivs på jobbet och vilka möjligheter du har framåt. Det är ju så brett att vara ingenjör och passar garanterat många fler än de som känner sig träffade direkt!

Vilken maj vi fått – njut av värme och blommor så hörs vi snart igen 😀

Hälsningar
Helena Torhage