Karriärstips

Carolin Östman – hooked på väg och järnväg

Foto: Kristofer Hedlund

Text framtagen i samarbete med Trafikverket

Vi ringde upp Carolin Östman som är civilingenjör med inriktningen industriell ekonomi och arbetar med Trafikverkets verksamhetsstyrning och livscykelkostnader. Hennes arbete handlar om långsiktigt underhållsarbete av väg och järnväg. 

Jag brinner för att vi på Trafikverket ska göra bra avvägningar mellan kostnader och nytta. Trafikverket ska använda resurserna på ett effektivt och hållbart sätt, till ett rimligt pris och vid rätt tillfälle” säger Carolin.

Carolin började på Trafikverket som trainee och skaffade sig under den tiden ett stort nätverk. Detta har hon nu nytta av då rollen kräver att hon hämtar in information från många olika funktioner i landet. Traineetiden var varierande och det roligaste minnet var när hon fick vara med och åka spårriktare i Ånge.

Under traineetiden skaffade jag mig stor förståelse för våra olika yrkesroller på Trafikverket och komplexiteten i det vi gör. Vi har ständigt nya utmaningar och här finns så mycket som 150 olika yrken” säger Carolin.

Hennes karriär har enligt henne själv gått lagom snabbt och det hon betonar är att det alltid funnits chefer som trott på henne. Hon känner att det finns förtroende för hennes kompetens. Ledarskapet hon mött inspirerar och visionen är att själv bli ledare i framtiden.

Jag har hittills alltid haft bra förutsättningar för att göra ett bra jobb, oavsett nivå och roll” säger Carolin.

De rapporter Carolin tar fram används av olika specialister och just nu är det många kopplade till Norrbottniabanan och Nya Stambanan. Det kan till exempel handla om frågor hur länge ska en järnväg hålla? Är det vettigt att investera så mycket att den håller hundra år eller finns en avvägning där man ändå vet att samhället – och järnvägen – kommer att förändras och ny järnväg ändå måste byggas? Det är sådana intressanta resonemang Carolins arbete går ut på. Man kan inte låta bli att bli fascinerad.

Jag älskar att vara ute och åka på järnväg, även privat då jag tittar och njuter mycket av vårt vackra landskap. Det känns häftigt att ha ett arbete där jag kan vara med och påverka denna miljö och hela infrastrukturen” säger Carolin.

Fritiden tillbringas med träning, resor och att upptäcka nya saker– runt om i Sverige. Carolin vill utvecklas hela tiden och det känns som att hon har den möjligheten på Trafikverket. Hennes råd till andra ingenjörer i karriären är att skynda långsamt och våga ändra väg om det känns rätt.

Ingenjör är ett brett yrke och vi har en otroligt hög kvalitet på ingenjörsutbildningarna i Sverige. Du har en bra bas att stå på oavsett vad du känner för att göra. Det bästa med ingenjörsyrket är att man kan ändra sig! Det jobbet du har som nyexaminerad behöver inte ens vara inom samma område som du arbetar med senare” avslutar Carolin.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Trafikverket