Snabbfakta

  • Sundbyberg
  • Sundsvall
  • Sollefteå
  • Luleå
  • Göteborg

Ansök senast: 2023-04-25

Svenska kraftnät söker Kraftsystemanalytiker inriktning modellutveckling

Publicerad 2023-02-24

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Vill du vara med och definiera framtidens kraftsystem i Sverige? Svenska kraftnät är inne i en expansiv fas präglad av stora investeringar med syfte att bygga ut och förnya Sveriges transmissionsnät för el och söker nu en Kraftsystemanalytiker inriktning modellutveckling som vill delta i framtagning av morgondagens kraftsystem präglat av energiomställningen och det ökade energibehovet.

Om tjänsten

Till följd av energiomställningen och alla förändringar som nu sker i vårt nät, blir korrekt modellering av kraftsystemet och dess komponenter, exempelvis produktionskällor och kraftelektronik, än mer viktigt. Som Kraftsystemanalytiker kommer du att tillhöra enheten Modellutveckling och Systemstudier som bland annat har som uppdrag att utveckla och förvalta modeller och verktyg för att kunna analysera och beräkna olika aspekter i transmissionsnätet. Vi är ca 15 medarbetare uppdelade i två team och du kommer att ingå i ett team med fokus på modellutveckling. Teamet som du kommer att tillhöra behöver bland annat förstärkning inom vindkraftmodellering, synkronmaskiner, utveckling och underhåll av skript samt modellering i PSSE, vilket gör att det finns goda möjligheter att forma rollen utifrån dina förkunskaper och intresseområden!

Tjänsten avser en tillsvidareanställning men provanställning kan komma att bli aktuellt. Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg eller på något av våra lokalkontor i Sundsvall, Sollefteå, Luleå eller Göteborg. Resor kan förekomma någon eller några gånger per år.

Dina arbetsuppgifter

I rollen som Kraftsystemanalytiker inriktning modellutveckling kommer du att arbeta med utveckling och förvaltning av kraftsystemmodeller samt genomföra analyser av  kraftsystemstabilitet och systemstörningar. Du kommer att ha samarbeten med intressenter både internt och externt främst kring underhåll och utveckling av nätmodeller. Arbetet inkluderar även en viss mån av skriptförvaltning och -utveckling i Python. Vidare kommer du bland annat arbeta med:

 • modellering av last- och produktionsscenarion
 • systemstudier exempelvis felströmsberäkningar, lastflödesanalyser och dynamiska simuleringar
 • utveckling och validering av modeller av produktionsanläggningar
 • granskning av överensstämmelsesimuleringar inom RfG.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en civilingenjörsutbildning med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, reglerteknik eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som myndigheten bedömer relevant.

Vidare har du:

 • god kännedom om kraftsystemet och dess ingående delar
 • goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska. 

Det är meriterande om du har:

 • god förståelse för modellering och dynamiska simuleringar i PSSE eller motsvarande simuleringsverktyg
 • förståelse för vindkraftsanläggningar och/eller synkronmaskiners olika delar inklusive modellering och simulering
 • erfarenhet av programmering, exempelvis Python.

Dina personliga egenskaper

Då rollen innebär samarbeten både internt och externt söker vi dig som har en god samarbetsförmåga. Du relaterar dig till andra på ett lyhört sätt, lyssnar och kommunicerar samt uppskattar att arbeta tillsammans med andra. Som person är du en initiativtagare som sätter igång aktiviteter och uppnår resultat. Du tar ansvar för dina uppgifter och strukturerar själv ditt arbetssätt och driver ditt arbete framåt. Då de studier och analyser vi gör är av stor betydelse för många interna och externa intressenters vidare arbete, söker vi dig som arbetar bra med komplexa frågor och kan analysera och bryta ner problem i sina beståndsdelar. Vidare ser du helheten inom teknikområdet och har förmågan att ta hänsyn till det större perspektivet. Du förstår din roll men ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef Per-Emil Eliasson, tel. 010 475 99 75 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm, tel. 010 475 99 77. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 17 mars 2023. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.  

Liknande jobb:

 • Helsingborg
 • Heltid
Publicerad: 2023-03-09
 • Luleå
 • Heltid