Karriärstips

Vill du bli bättre på att nätverka? Här är några tips! 

Du har förmodligen hört det förut, och nu får du höra det igen. Det är lättare att komma vidare i karriären genom kontakter. Kontakter leder till att du får möjligheter till nya jobb, där du inte alltid ens behöver söka tjänsten. Så vad gör du då för att få kontakterna? Jo du måste nätverka. Att komma igång med nätverkande kan kännas skrämmande och obekvämt till en början, men ju mer du gör det, desto lättare blir det. Som med det mesta i livet. Genom dessa tips kan du bli lite tryggare i ditt nätverkande.

  1. Vad vill du få ut av nätverkandet?

Innan du ger dig in i nätverkandets värld är det viktigt att du sätter dig ner och bestämmer vad du vill få ut av det. Att nätverka för nätverkandets skull blir genomskinligt och därefter slöseri med din tid. Sedan betyder inte det att dina mål måste var världsligt stora. Det kan exempelvis vara att du ska våga dig på att prata med fem personer du inte känner, ge ifrån dig dina kontaktuppgifter till företag du skulle vilja arbeta på, eller så kontakter till ett framtida drömjobb. Genom att du har mål är det lättare att utvärdera hur det går och hur du kan utveckla det mer. Om du känner dig ny med minglandet, så tänk lite ”fake it ’til you make it” genom att pressa dig till att våga lite mer. Att bli bra på att nätverka kräver övning.

  1. Var förberedd

När du har satt upp dina mål är det egentligen lite pluggande som ligger framför. Öva på vad du ska säga i möten med andra människor, den så kallade hisspitchen är fortfarande aktuell. Förbered vad du ska säga, hur det ska sägas och var du vill få ut av det. Våga också sticka ut i mängden, det kan vara genom att du vågar vara lite mer igenkännande antingen med en klädsel, eller spännande historier som gör att den du pratar med lägger dig på minnet. Finns möjligheten att veta ungefär vilka du ska nätverka med, gör lite research på företagen eller personerna för att lättare kunna inleda konversationer. Genom förberedelser blir du inte heller stående med en och samma person för länge, ha koll på vilka du vill prata med och se till att uppnå det.

  1. Fler frågor, mindre pitch

De flesta tycker om att få prata om sig själva, och istället för att du kastar dig över dem med din hisspitch, är det bättre att du ställer frågor, följdfrågor och faktiskt lyssnar till den du pratar med. Frågar de om dig, har du möjlighet att använda din pitch. Sedan betyder inte det att du inte ska berätta om dig själv när du nätverkar. Träffar du dock någon som inte ger dig samma intresse tillbaka, kanske det inte kommer vara en viktig kontakt. Gör sedan en liten anteckning kring det ni pratat om så du kommer ihåg till nästa tillfälle ni ses. Genom att faktiskt ställa frågor och lyssna kommer du också få med dig mer efteråt i form av kunskap och utbyte. Gå tillbaka till vad du hade för mål med nätverkandet. Med största sannolikhet kommer du ändå längre på att vara ödmjuk, nyfiken och lyhörd med dem du träffat.

  1. Tänk på din nätverkskarma

Likt ovan nämnt, så vinner du på att vara generös när det kommer till nätverkandet. De flesta är mer villiga att hjälpa de som varit generösa mot dem, antingen i tid, kunskap eller att du kopplat samman personer du mött. Skapa en win-win med de du möter, och vara rädd om de värdefulla kontakter du har i ditt kontaktnätverk. Tänk det lite som nätverkskarma, det kommer komma tillbaka till dig. Får du exempelvis ett erbjudande du inte känner passar dig, eller information du vet skulle gynna någon annan, föreslå då denne i ditt kontaktnät du tror skulle passa. Det gynnar alla på. Nätverka med dem som ger dig positiv energi, där du också kan skapa möjligheter för dem runt omkring dig. Genom att arbeta med ditt personliga varumärke på detta sätt lämnar du en positiv bild av hur andra kommer uppfatta dig.

  1. Följ upp, följ upp, följ upp

Så viktigt men ack så lätt att glömma. Det tar ändå lång tid innan någon faktiskt kan räknas in i ditt kontaktnätverk, så du måste hela tiden jobba på dina kontakter. Som tidigare nämnt, om du antecknar det ni pratat om kan du enklare och på ett mer naturligt sätt få en ingång i uppföljningen. Pratade ni mycket om ett specifikt ämne, ta upp det när du kontaktar dem. Träffade du många du skulle vilja träffa igen? Boka in luncher eller fikor framöver, det behöver inte alltid ha en konkret anledning mer än att du vill hålla kontakten. Ditt kontaktnätverk är en färskvara, där det gäller att underhålla dem i det.

  1. Vänta inte tills du behöver det

Sist men inte minst, vänta inte med att börja nätverka tills du exempelvis behöver ett nytt jobb, eller behöver någonting annat. Nätverkande är en livslång resa, där du aldrig vet när eller hur du kan möta din nästa arbetsgivare. Eller den som kommer ta dig till ditt drömjobb. Ett bra tips är faktiskt att gå på nätverksträffar och evenemang kontinuerligt, för att träffa branschkollegor eller potentiella arbetsgivare. När du går på bransch- eller yrkesrelaterade evenemang kan du hitta en potentiell kontakt i varje person du träffar. Var dock öppen med dina planer och våga slänga ut krokar för att nå dit du vill i karriären. När du är ute i god tid, och hunnit marknadsföra dig själv under en längre period kommer möjligheterna till dig från håll du inte trodde.


Hitta fler tips bland våra karriärstips