Karriärstips

Vägen till drömjobbet!

Robin Axelsson är en Chalmerist med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en master of science i finans från Handelshögskolan i Göteborg. Efter examen bestämde sig Robin att starta eget, ett beslut som innebar ett ansvar att knyta kontakter och hitta nya uppdrag. Där hade Robin lite svårare att få lite större uppdrag från större kunder. Vilket resulterade i att han letade sig mot andra alternativ, och hittade, med hjälp av Ingenjörsjobbs evenemang hösten 2017, till ÅF och drömjobbet. Robin arbetar idag med ett mycket intressant uppdrag, där de på ÅF håller på att utveckla en ny avdelning inom AI och machine learning.

Hur kom du i kontakt med Ingenjörsjobb?
- Det var faktiskt min mamma som tipsade mig då hon hade sett ert evenemang på Facebook. Det var första gången jag kom i kontakt med er och har sedan dess deltagit på ytterligare ett event. Så det var så jag kom i kontakt med er för första gången.

På vilket sätt hjälpte vi dig till drömjobbet?
- Genom att ha deltagit på era evenemang har jag fått en annan syn på ÅF än vad jag tidigare haft. Konkret så kanske ni inte har hjälpt mig att få själva jobbet men ni är absolut en anledning till varför jag är där jag är idag. Dock har det varit en lång och komplicerad väg att komma dit jag är idag. På ett av evenemangen jag var på hade Volvo en presentation om självkörande bilar, utan att avslöja vilket företag som låg bakom dem, men med lite efterforskning så fick jag reda på vilket företag det handlade om, tog kontakt med dem och fick komma på intervju. Tyvärr gick det inte hela vägen då de sökte någon med mer erfarenhet. På vägen till intervjun stötte jag dock på en man som bar ÅF kläder, och av ren nyfikenhet tog jag upp det på intervjun och fick då berättat för mig att de har många personer från ÅF som jobbade hos dem.

- Tidigare trodde jag att ÅF enbart arbetade inom byggbranschen men fick nu en helt annan bild av dem efter intervjun, och kollade upp vilka tjänster de hade ute. Mitt intresse att arbeta för ÅF växte och jag sökte kort därefter ett jobb som C#-utvecklare för att få en fot in. Under själva intervjun avslöjade ÅF att de skulle dra igång en AI avdelning, det jag faktiskt ville arbeta med och på den vägen gick det. Från inspirationskvällen i Göteborg till Volvos föreläsning som sedan ledde mig till ÅF, där jag arbetar idag.

Tror du att du hade haft samt intresse för ÅF om du inte hade deltagit på Inspirationskvällen?
- För mig har ÅF alltid varit ett företag som betraktas som ett företag som riktar sig in mer på byggbranschen. Även vänner och bekanta till mig som arbetar där idag har ett fokus på ventilation, installationer eller planering av de tekniska delarna. Så ÅF hade jag inte direkt i mina tankar innan även om de syns och hörs väldigt väl. Men som svaret på frågan så är det svårt att säga om ert event var avgörande för om jag någonsin hade fått samma intresse för ÅF som jag fick nu men hade det inte varit för ert event så hade jag nog inte fått den kontakten jag fått idag med ÅF och arbeta med mitt drömjobb idag.

Har du några tips för andra som söker sitt drömjobb?
- Man kan ju tänka att arbetsintervjuer och arbetssökande är lite som castings eller auditions, det kan ju vara så att en skådespelare är jätteduktig på sitt jobb men kanske inte passar för att gestalta just den karaktären som de i filmteamet söker. Lite så är det väl så när du söker jobb, att det kanske inte alltid handlar om att man saknar kompetenserna utan snarare att de inte tycker att man är rätt person för den rollen de har ute just då. Mitt råd skulle vara att definiera vad det är du vill jobba med, för det var det jag gjorde med ÅF, och fick det jag ville ha. Jag minns på Chalmers där kurserna inom machine learning var så populära att det var kö för att få gå dem. Ofta var det till och med problem att få sittplats i föreläsningssalen. Området jag definierade som drömområdet är mycket hett just nu, och jag känner mig extremt privilegierad att ha fått ett jobb inom det jag tycker är mest intressant. Har du ett klart mål över var du vill, kommer du få det.

Vilket värde har nätverk och evenemang för mötet mellan ingenjörer och företag?
- Jag skulle spontant säga att evenemanget skapar ett ganska stort värde men det får man ju se på sikt hur det faller ut. Jag absolut tror att möten du har på dessa träffar gör att du kan knyta långtgående kontakter för framtiden både mellan branschkollegor men även företag. Sedan är det alltid roligt att träffa intressanta människor och ha spännande konversationer med företag man inte skulle träffa annars. Det är även mycket blandad erfarenhet bland besökarna, och det var kul att lyssna på deras olika arbetslivserfarenheter. 

Skulle du rekommendera andra att gå på liknande evenemang?
- Ja det skulle jag göra. Har man tid så är det ett socialt event, som är lite trevligare än att bara sitta på kontoret och köra någon enkel after work. Det finns ett tydligt syfte med evenemanget och för min del och för den personlighetstyp jag är, som gillar att ta kontakt med folk, så skulle jag rekommendera att besöka ett evenemang. Det gäller dock att ta tillvara på möjligheten och faktiskt prata med alla du vill ha kontakt med, för att skaffa sig de kontakter du letar efter.

Och avslutningsvis, vad siktar du mot nu?
- Just nu försöker jag att lära mig så mycket som möjligt, tänka strategiskt och arbeta mot en bra kompetensutveckling. Jag är långt från fullärd inom machine learning och deep learning. Men till min fördel har jag en bra relation till min chef där vi diskuterat  kring olika certifieringar och utbildningar. ÅF tror starkt på kompetensutveckling inom företaget, där jag får möjligheten att fördjupa och specialisera mig inom mitt område ännu mer. I framtiden vore drömmen att kunna klättra inom ÅF, eller kanske längre fram dra igång en egen verksamhet, kanske inom eller utanför ÅF, men det är svårt att säga. Trivs väldigt bra här.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster