Karriärstips

"Hitta ett företag där du kan nå din fulla potential"

I samarbete med Technology For Infrastructure Projects (TFIP)


Louise Engman tog examen som civilingenjör från Luleå Tekniska Universitet 2008, och flyttade då Schweiz där hon arbetade med Forskning/utveckling samt projektledning. 2016 kom Louise i kontakt med Technology For Infrastructure Projects (TFIP), i sin roll som projektledare. Samarbetet med TFIP fortsatte under åren och när Louise och hennes man började söka möjligheter för att kunna flytta hem till Sverige igen, så fanns TFIP där som en attraktiv möjlig arbetsgivare.

Technology For Infrastructure Projects är en komplett projekteringskonsult för tekniska installationer inom samhällsbyggnad och infrastruktur, som främst arbetar med komplexa anläggningstekniska installationer i några av de största infrastrukturprojekten i Sverige. TFIP ligger i framkant när det kommer till att nytta moderna tekniker och digitala verktyg vilket gör att det är en innovativ och modern miljö att arbeta i. Kontoret i Falun, där Louise är en av nyckelpersonerna har ett internationellt fokus.

- Då TFIP är en organisation som växer snabbt och kontoret i Falun är nystartat, så handlar det både om att skapa en miljö och kultur att trivas i, och skapa nya kontakter och påbörja nya projekt.

Enligt Louise är det bästa med TFIP att det finns ett driv och en passion inbyggt i organisationen. En sådan där positiv energi som du gärna vill vara en del av.

”Jag uppskattar att TFIP arbetar aktivt med jämställdhet och det faktum att du ska kunna utvecklas yrkesmässigt samtidigt som du får vara människa med familj, fritid och liknande.”

När vi pratar karriär och utveckling, hur tänker du för att lyckas med att nå dina karriärsmål?

- Du måste lyssna på dig själv. Det är lätt att dras med i grupptryck eller sociala medier och tro att en vill något som många andra människor vill utvecklingsmässigt eller karriärmässigt. Lyssna inåt och lär dig vad du själv triggas och motiveras av.

”Att hitta ett företag där du trivs och kan nå sin fulla potential är väldigt viktigt.”

På TFIP ges en möjlighet att växa. Visar du bara vilja så får du ledningens fulla förtroende, och Louise berättar att det är viktigt för henne att växa och ha möjlighet att gå framåt i karriären inom företaget.

Har du några exempel på lärdomar du tagit med dig under din karriär du skulle vilja dela med dig av?

- Det är i de riktigt hårda motgångarna som du utvecklas och bli starkare. Jag fick båda våra barn i Schweiz, som är långt efter Sverige i jämställdhetsfrågor. Att aktivt, både inför kvinnor och män i alla åldrar, behöva försvara min rätt att få arbeta och fortsätta min karriär som ingenjör och projektledare med ambitioner, trots småbarn, det gjorde mig ödmjuk och ledsen, tacksam och förbannad.

”Jag var tacksam emot de som gav mig chansen och möjligheten att alls få arbeta igen. Jag var förbannad över att jag ens behövde vara tacksam. Och jag blev stark. Det har jag stor nytta av idag. ”

Och goda råd till ingenjörskvinnor som kanske är i liknande karriärsituation, det har Louise; och viktiga sådana också.

- Glöm aldrig att du duger. Förmodligen duger du alldeles fruktansvärt mycket och det räcker, så ha kul på jobbet och kör bara! Att ha kul på jobbet hjälper dig framåt. Stanna inte på en arbetsplats om du inte trivs till hundra eller har kul med kollegor och arbetsuppgifter. Och ett råd jag själv har fått av en duktig karriärkvinna:

”Du hinner jobba. Du kommer hinna jobba så mycket mer än vad du kan föreställa dig innan det är dags att pensioneras. Så gör annat också”

- Jag försöker verkligen följa de råden själv också.

Vårt nätverk Female Engineer Network jobbar dagligen med att ge landets ingenjörskvinnor verktyg för att utvecklas i sina karriärer och för ett mer jämställt Ingenjörssverige.

Hur skulle du se att utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle och Ingenjörssverige fortsätter in i framtiden?

- Vi måste börja med oss själva och inte reproducera en förlegad bild av yrket, utan aktivt jobba för att ändra normbilden av vad en viss yrkeskategori består av. Varje företag måste vara noga i sina val av bilder, hur de uttrycker sig och så vidare. För att fler tjejer ska känna sig lockade att plugga till ingenjörer. Generellt behöver vi vara mer inkluderande. Prata aktivt med barn och vuxna om människors like värde och utmana dina egna rädslor inför saker som känns främmande och annorlunda. Gör vi så, kan vi kanske till slut äntligen bli av med en del oerhört underliga tankesätt. Som exempelvis att människor ska värderas olika i sitt arbete utefter parametrar som inte alls har någon inverkan på arbetet.


OM TFIP:

Technology For Infrastructure Projects (TFIP) är en projekteringskonsult som erbjuder heltäckande tekniska lösningar vid projekt inom samhällsbyggnad och infrastruktur. TFIP går i bräschen inom VR, 3D-projektering och BIM vilket gör att de kan erbjuda lösningar som är långsiktiga, kostnadseffektiva och hållbara.

Bolaget bildades 2012 av Tomas van Zalingen och under 2016 kom Johan Larsson in som delägare. TFIP har en årsomsättning om cirka 50 miljoner kronor. Från och med sommaren 2018 har TFIP kontor i Göteborg, Stockholm och Falun.

Intresserad av att veta mer?

Lär mer om TFIP

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster