Karriärstips

Somriga Almedalen: Inspiration, Lycka och Lärdomar från Politikerveckan

Visby kändes alldeles sommarmagisk igår när jag steg iland. Det var sol, folkliv och underbara färger på både växter och i vatten. Årets politikervecka i Almedalen sker under perfekta sommarförhållanden och består av en väldigt kul och klok skara personer från rikets alla hörn och typer av organisationer. Det var länge sedan jag var med sist men det jag minns, att man vill dela upp sig i flera för att hinna med allt, stämmer i högsta grad fortfarande. Det pågår stora och små events precis överallt och hela tiden.

Techarenan är en stor aktör dit lyckades jag ta mig under förmiddagen. Detta för att lyssna på ett panelsamtal om kopplingen mellan lycka, entreprenörsskap och prestation. Att vara bäst i världen representerades av Carolina Klyft och VOI:s grundare Fredrik. Lyckoprofessorn Micael Dahlén och SPP:s vd deltog också.

Vad gäller att bli lycklig konstaterades att kampen och vägen är viktigast samtidigt som man behöver frihet och trygghet. Carolina ville göra det maximera av sin potential och var villig att göra det hårda jobbet, även det mentala. Det gav henne ofta förstaplatsen men det var inte förstaplatsen som motiverade.

Skulle man ta emot en stor påse pengar skulle man förmodligen inte bli lycklig av den men om man byggt bolag eller gjort andra kloka val för att sen nå rikedom – så uppskattar man det på ett helt annat sätt. Det kan låta självklart men skönt att ha i åtanke. Det är vägen och målet som motiverar oss. En visualiserad bild av framtiden får oss ofta att göra smarta val längs med vägen.

En konkret råd från Dahlén var att bete sig altruistiskt, att tex fråga en person om man kan hjälpa denne med något. Du sprider på så sätt glädje och medmänsklighet och 100% av oss mår faktiskt bättre av den typen av goda gärningar. Se till att göra det ofta, kanske varje dag?

Ett gott råd från mannen som vet och något vi alla kan ta med oss in i semestern.

Njut av sommarveckorna, vi hörs i augusti igen!

Soliga hälsningar
Helena Torhage