Karriärstips
Sponsrat innehåll skrivet av E.ON

Smart system för att dela energi mellan byggnader testas i Lund

Överallt i vårt samhälle finns överskottsenergi som praktiskt taget fläktas bort över hustaken. Nu testas en ny revolutionerande energilösning i Lund, där hus, och på sikt hela stadsdelar, kopplas ihop för att maximalt kunna utnyttja varandras överskottsenergi.

Aldrig tidigare har energiomställningen varit högre upp på våra agendor än nu. Våra städer sprutar ut mängder med överskottsenergi – bland annat i form av spillvärme – energi som nu kan utnyttjas genom att man kopplar ihop byggnader med olika energibehov. Allt med hjälp av det innovativa systemet Ectogrid, som har tagits fram av E.ON.

– Fördelen är att vi kan minimera hur mycket energi vi behöver tillföra till en byggnad eller stadsdel. Det här är framtidens teknik för att täcka hela städers behov av både värme eller kyla på ett effektivt sätt, säger Andrea Holmvik Waenerlund, chef för integrated energy solutions på E.ON.

Minskar både energibehov och kostnader

Ectogrid är ett flexibelt energisystem som kombinerar traditionell fjärrvärmeteknik med värmepumpsteknik och en smart mjukvara. Systemet finns idag installerat på Medicon Village i Lund, en life science-park där 140 olika aktörer inom forskning, innovation och företagande är verksamma. Med Ectogrid minskar både Medicon Village energibehov och energikostnader – pengar som istället kan investeras i den viktiga forskning och innovation som bedrivs på området.

Den stora drivkraften när det gäller vår energiförsörjning är både vårt klimatavtryck och vår ekonomi. Vi lägger i dag ungefär 30 miljoner om året på värme, kyla och el. Det är ungefär 40 procent av vår driftsbudget. Så genom att påverka vår energiförbrukning kan vi också påverka hur mycket pengar vi ger tillbaka till forskningen här på anläggningen, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village.

”Energikostnaden minskar med 20 procent”

Ectogrid kan koppla ihop ett fåtal byggnader med olika energibehov, som ett bostadshus och ett kontor, eller en hel stadsdel. Intresset för tekniken är stort och E.ON har flera dialoger igång, både i Sverige och utomlands. Enligt Andrea Holmvik Waenerlund har det skalbara energisystemet stor framtidspotential. 

 – Förutsättningarna och vilka resultat som uppnås är förstås olika, men här på Medicon Village kan vi minska andelen tillförd energi med uppemot 80 procent samtidigt som energikostnaden minskar med 20 procent.  

Vill du också vara med och förnya Sverige? Se vår lediga jobb!