Karriärstips

Självkännedom ger drömjobb

Ditt drömjobb ska innehålla alla de ingredienser som just du växer och utvecklas av, för det är då du är som bäst. Det ska vara ett jobb som låter dig komma tillrätta med dina främsta egenskaper. Lotta Henriksson på Experis Engineering menar därför att första steget mot drömjobbet är att lära känna dig själv.

-          Jobb ställer olika krav på exempelvis hur tydliga, utåtriktade, noggranna eller eftertänksamma vi ska vara, så ta reda vilka som är dina starkaste egenskaperna. Gillar du inte siffror så kommer du antagligen aldrig bli företagets bästa ekonom och det kommer definitivt inte att vara ditt drömjobb, säger Lotta.

Ring och ta referenser, och syna din fritid
Lotta brukar ge två tips till personer som vill lära känna sig själva lite bättre.

-          Ring tidigare arbetsgivare och ta referenser på dig själv. På så vis får du veta vad andra ser som dina styrkor och svagheter, och hur du uppfattas som kollega. Och fega inte ur, be dem vara helt ärliga!

Det andra sättet är att helt enkelt kartlägga din fritid. Du hittar ofta konkreta exempel både på vad du är bra och mindre bra på. Ditt engagemang kan också avslöja grundläggande drivkrafter hos dig. Lotta tycker att det är en bra idé att fundera på om du vill ha in de aspekterna även i ditt arbete.

Två fokuspunkter att ha när du går på personlig upptäcksfärd:
För att hitta de komponenter som drömjobbet ska erbjuda dig, är det bra att utforska dig själv utifrån två aspekter:

Styrkor och svagheter
Vad är du bra på? Vad gör du inte så bra? Fråga runt! Var modig och be om raka svar!

Drivkrafter och motivatorer
Drivkraften är som bränslet till ett fordon. Vilken arbetsuppgift får dig att bli helt uppslukad, och känna att du bara blir piggare?

-          Många säger att de har en hög lön som drivkraft, men det stämmer sällan fullt ut. Det kan till exempel handla om att personen vill ha hög lön i relation till andra och egentligen efterfrågar status, eller att den höga lönen visar att arbetsgivaren uppskattar din arbetsinsats och att du känner att du gör skillnad, säger Lotta.

Acceptera vem du är
Sedan gäller det att gilla läget och acceptera vem du är. I slutändan är det viktigast att vara tydlig och visa att du känner dig själv.

-          Den kandidat som i slutändan blir erbjuden en tjänst brukar göra ett samstämmigt intryck. Individens egen självbild stämmer överens med den bild som jag och arbetsgivaren får av kandidaten och de egenskaper som våra tester visar på.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster