Karriärstips

Så här drar du uppmärksamheten till ditt CV – Fem tips hur du kan sticka ut i CV-havet

Det gäller att sticka ut, fånga uppmärksamheten och locka arbetsgivaren att dyka ner i just ditt CV. Fångar du intresset och nyfikenheten hos arbetsgivaren är det mer troligt att du blir kallad till intervju. Hur gör man då för att sticka ut bland 100-tals andra sökande?

Här är fem tips på hur du kan vässa ditt CV!

 1. Våga vara kreativ och tänka utanför boxen!
  Rekryterare och arbetsgivare spenderar mycket tid på att läsa CV:n där ibland många nästan är identiska, både till utseendet och textinnehållet. Våga chocka i ditt CV, skriv någonting som inte är förväntat – men tänk på att välja dina ord utifrån tjänsten och företaget du söker dig till. Har en uppgift någon gång gått helt åt skogen, hur löste du det? Beskriv kort vad du lärt dig från eventuella misstag på tidigare arbetsplatser.
 2. Stryk det som inte tillför någonting
  Söker du ett jobb som R&D ingenjör kanske det inte är nödvändigt att lyfta fram att du var telefonförsäljare under gymnasietiden. Tryck istället på tidigare erfarenheter som framhäver din kunskap och intresse för utveckling inom områdena som företaget eftersöker. I arbetsbeskrivningarna av dina tidigare jobb är det också gynnsamt att vara kortfattad och konkret, undvik för mycket text som ofta inte säger så mycket.
 3. Hetta upp CV:t med dina färdigheter
  Ibland är inte utbildningar eller arbetslivserfarenheter den avgörande faktor för att få jobbet. Har du ett intresse som har gjort att du fått färdigheter utanför din utbildning som du kan tillföra till arbetet? Du kanske engagerade dig ideellt under studietiden, vilket har gett dig färdigheter i projektledning; eller helt snöat in dig på att bli expert i Blender? Många gånger kan dina intressen spela en viktigare roll då det kan säga mer om vem du är och vad du är bra på.
 4. Lägg ner lite tid på att anpassa innehållet!
  Det många arbetssökande gör fel är skriva sitt CV för generellt för att kunna passa in på så många arbetsplatser och tjänster som möjligt. Detta kan göra att innehållet känns mediokert, där arbetsgivaren med största sannolikhet inte kommer tycka att du lagt ner energin de förväntar sig för just deras tjänst. Få dem att känna sig speciella! Det kan vara så att du söker flera tjänster samtidigt, men det behöver inte arbetsgivaren veta.
 5. Skänk en tanke åt utseendet
  Även fast jobbet du söker kanske inte är inom grafisk design eller formgivning är det trevligt om CV:t ger ett schysst intryck. Om arbetsgivarens får intrycket av att du inte sett över ditt CV sedan 2002, då kan det vara dags att se över upplägget och utseendet. Annars kan det lätt hända att arbetsgivaren inte läser igenom helt ordentligt. Sedan betyder inte detta att du behöver konstruera ett spel för att visa dina erfarenheter som den här personen, men ha en tydlig struktur, se till att det är lättläst och luftigt och ha en uppdaterad bild. Det tyder på att du faktiskt tänkt över hur det ska se ut.

Letar du dig vidare i ingenjörskarriären? Just nu har vi massa lediga tjänster ute, kika in dem här!

Till lediga jobb