Karriärstips

Så blir ditt personliga brev en listetta

Skriven i samarbete med Academic Work

Med nästan varje jobbansökan kommer också ett personligt brev. Att skriva ett personligt brev kan kännas klurigt, och många tenderar att sakna viktig information. Men hur tungt väger det personliga brevet egentligen? Och vad ska det innehålla? Vi frågade rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work.

Är det personliga brevet viktigt eller inte?

En bra fråga utan konkret svar, det beror nämligen på. Ett personligt brev som enbart innehåller klyschor som förskönar dina personliga egenskaper, utan någon som helst koppling till dig som person, är inte så relevant.

Brevet blir relevant först när du som person tar dig tid att kort reflektera över hur dina egenskaper kommit till användning i tidigare arbetssituationer och hur dessa kan vara relevanta för det uppdrag du söker. Addera också ett stycke om hur du som person kan/kommer bidra till organisationen, avdelningen eller teamet.

Gör det personliga brevet till ditt eget

Det är först när du framhäver din kompetens och vågar göra brevet till ditt eget som det blir värdefullt för läsaren. Undvik tomma ord och fashionabla personliga egenskaper – det kommer inte få din ansökan att sticka ut.

Engelskans benämning för personligt brev är "Cover Letter", vilket kan översättas till ditt omslag. Ditt omslag, eller närmare bestämt de första meningarna, ska få läsaren att vilja veta mer om dig. Börja därför med det mest relevanta och försök hålla det konkret. Långt och mycket är inte alltid att föredra.

Ta gärna hjälp eller inspiration av Academic Works mall för personligt brev

Innehållet

Förutom att ditt personliga brev ska få rekryteraren att vilja träffa dig, behöver du också berätta vad du kan bidra med och vad företaget kan förvänta sig av dig. Ta dig tid att reflektera och exemplifiera hur ett visst agerande eller en specifik egenskap du har kan vara värdefull för företaget.

Glöm inte att anpassa innehållet i ditt brev till de tjänster och företag du söker. Det är sällan en bra idé att skicka ut ett standardiserat brev, eftersom det kan framstå som oengagerat. För att göra ditt personliga brev till listetta ska brevet vara just personligt!

Lycka till!

Vill du ha fler tips? Läs även artikeln 6 tips för dig som söker jobb

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Academic Work