Karriärstips

Så är det att jobba som konsult inom IT och teknik

Är du nyfiken på hur det är att arbeta som konsult, och intresserad av en karriär inom teknik eller IT? Funderar du över vilka utvecklingsmöjligheter som finns, och vad det absolut bästa med konsultrollen är? Randstads konsulter Camilla Huynh och Mikael Hult berättar mer om hur det är att jobba som konsult inom teknik och IT, vad de tycker är det absolut bästa med konsultrollen och att ha Randstad som karriärpartner.

För specialister - av specialister

Randstad Engineering och Randstad Technologies är Randstads specialistsatsningar inom teknik och IT med fullt fokus på karriärutveckling inom just dessa kompetensområden. Att vara konsult hos oss innebär att du är anställd av oss, men har din dagliga arbetsplats ute hos någon av våra många spännande kunder. Konsultrollen bjuder på en utmanande karriär och många spännande utvecklingsmöjligheter, där ingen dag är den andra lik.

Camilla Huynh är konsult hos Randstad Engineering. Hon läste till civilingenjör i design och produktutveckling på Linköpings Universitet.

“Idag är jag designingenjör inom maskinteknik och jobbar med att ta fram kompletta lyftsystem och designa specialanpassade lyftverktyg vilket är väldigt utvecklande”, berättar hon.

Mikael Hult är IT-konsult hos Randstad Technologies vilket han varit sedan 2015. Med en bakgrund inom ekonomi, projektledning och systemimplementation jobbar han idag som projektledare för ett svenskt high-tech-företag som skapar världsledande produktionsutrustning för elektronik- och bildskärmstillverkling, samt för kapsling av elektroniska komponenter.

“Det är roligt att få jobba med ett så innovativt företag som ligger i framkant. Jag har varit där ett och ett halvt år och trivs jättebra.”

Konsultrollen - varierande och utvecklande

Fördelarna med konsultrollen är många. Du får varierande och utvecklande uppdrag på olika företag, inom olika branscher. Detta är något som Mikael upplever som en av de stora fördelarna med att jobba som konsult.

“Det bästa med konsultrollen är att man får möjligheten att uppleva olika arbetsplatser. Det är spännande och stimulerande för att man måste vara mer ‘på tå’ - lära sig en ny verksamhet och få alla bitarna på plats. Man har verkligen fokus på det man är där för att göra”, berättar han.

Du erbjuds goda möjligheter att styra din karriär i den riktning du önskar. Som konsult hos Randstad får du chans att bli specialist, samtidigt som stort fokus ligger på att du utvecklas i din roll och får nya spännande utmaningar.

“Jag har jobbat som projektledare för olika projekt, framför allt med att implementera olika system. Beroende på var jag hamnat på uppdrag så har jag fått uppleva och anpassa mig efter olika projektmetodik. Jag har fått utbildning i olika sammanhang, möjlighet att certifiera mig inom olika områden, och känner att jag utvecklas i min roll i takt med nya uppdrag”, säger Mikael.

Konsultchefen - ditt stöd och bollplank

Din konsultchef på Randstad finns alltid nära tillhands för att stötta dig - din karriär är vårt viktiga uppdrag. Detta är något som både Camilla och Mikael uppskattar hos Randstad som arbetsgivare.

“Personligen tycker jag det viktigaste är att man har en arbetsgivare som verkligen bryr sig om sina anställda. Det ser jag tydligast genom konsultcheferna”, säger Camilla.

“Jag har en härlig konsultchef som ger mig väldigt bra stöd. Vi har regelbundna avstämningsträffar där jag kan ha en öppen dialog om min arbetssituation och jag upplever att det är stort fokus på att jag trivs med mitt uppdrag”, fortsätter hon.

På Randstad anställer vi för karriärer - inte enbart för jobb. Därför är det viktigt för oss att våra konsulter trivs hos oss. Ett sätt vi arbetar med detta är genom att lägga stor vikt vid en öppen dialog, nära relation och kontinuitet i vår kontakt.

“Jag har varit med sedan starten av det område inom Randstad Technologies som kallas för Executive IT och det har varit en spännande resa. Vi konsulter har en väldigt bra sammanhållning även om vi alla är ute på olika uppdrag. Det blir som en fast punkt och vi har setts regelbundet och haft trevligt tillsammans. Det har varit bra kontinuitet”, berättar Mikael.

“Det är bra chefer och ett gott ledarskap”, lägger han till.

Experternas tips för dig som söker jobb inom IT och teknik

Oavsett om det är konsultrollen som lockar dig, eller en anställning direkt hos en uppdragsgivare så är det viktigt att ha ett bra CV när du söker jobb. Här har vi sammanfattat våra bästa tips för dig som söker jobb inom IT och teknik.

Strukturen är A&O. Ditt CV ska vara lättöverskådligt, tydligt och enkelt att följa. Strukturera upp ditt CV utifrån tydliga rubriker såsom arbetslivserfarenhet, utbildning, övriga meriter för att nämna ett par exempel. Anpassa innehållet i ditt CV utifrån tjänsten du söker för att hålla det relevant.

Var konkret! Specificera vilka IT-system, projektmetoder och liknande som du faktiskt har erfarenhet av. Detta gör det inte bara enklare för rekryteraren att få en uppfattning av din kompetens, du blir då också sökbar för tjänster där just den erfarenheten efterfrågas.

Läs in dig på roller och läs annonser. På så sätt kan du skapa dig en uppfattning om vilka roller som finns, vad de innebär och du kan få en känsla för vart du vill i din karriär.

Använd dig av ditt kontaktnät. Detta gäller inte bara när du söker jobb, utan också när du har ett. Att hålla ditt nätverk uppdaterat och à jour är ett bra sätt att utbyta erfarenhet och få inspiration och tips för att nå framåt i din karriär.

Vidareutveckla dig. I snabbt föränderliga och innovativa branscher, som både IT och teknik tillhör, är det viktigt att hålla koll på vad som händer och även se till att hålla sina kunskaper uppdaterade. Ett bra sätt att göra detta är att gå på meetups, inspirationsföreläsningar och seminarier.

Ha en uppdaterad portfolio. För dig inom IT kan du lägga upp dina projekt på GitHub, GitLab eller liknande. Detta är ett smidigt sätt att skapa din portfolio och du kan enkelt dela den med rekryterare.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Randstad