Karriärstips

Robotar tar våra jobb! Eller?

Idag finns det robotar som ställer läkardiagnoser och sitter i terapisamtal. Hur många jobb kommer (och kan) de egentligen ta över från oss? Lugn – de kommer inte stjäla ditt jobb, snarare ge dig mer att göra! Historiskt sett har vi sett att teknologiska förändringar och tekniksprång som dessa har genererat fler jobb, trots att vissa branscher har försvunnit helt. I det här blogginlägget kommer jag berätta att robotarnas intåg på arbetsmarknaden, framför allt i rekryteringsbranschen, bara för med sig något bra.

Artificiell intelligens (AI) och robotar är en naturlig utveckling av tekniken som kommer automatisera vissa jobb. Men det betyder inte att vi får mindre att göra, snarare tvärtom – eftersom det är vi som hanterar robotarna. Det kommer alltså behövas fler roller under de kommande åren, vars ansvar kommer vara att identifiera och mata in sökkriterier i datorn som styr roboten.

“Jag tror på robotar”

Jag, som själv är maskiningenjör, tror verkligen på den moderna formen av algoritmstyrda och självlärande robotar som kommer kliva in i vår bransch, men bara för att göra den starkare och bättre. Vi har redan kunnat se det i exempelvis läkarkonsten där robotar kan ställa diagnoser utifrån lagrad data och kunskap.

En blixtsnabb rekryteringsexpert

Om vi på Poolia skulle ta steget att arbeta med robotar skulle det hjälpa oss otroligt mycket med att hitta rätt kandidater. Vi har arbetat med rekrytering i över 30 år och besitter en enorm kompetens kring rekryteringsprocessen. Med hjälp av en robot skulle vi kunna mata in denna kompetens i ett algoritmsystem som tar över själva letandet, urvalet och bedömningen. Eftersom vi har matat in all den data den ska titta på skulle roboten kunna spotta ut fem CV på ett par sekunder – något som kan ta oss rekryterare dagar! 

Roboten blir helt enkelt en rekryteringexpert som vi kontinuerligt kommer att utvärdera och omprogrammera utifrån resultaten – för att hela tiden optimera lösningen. Att låta den kompetens vi har samlat på oss under alla dessa år förvaltas i ny teknik kan bli en otrolig konkurrensfördel.

Jobbintervju med en robot?

Idag hittar vi AI i allt från chattfunktioner till psykologsamtal. Enligt mig kan ett första intervjumoment under en rekryteringsprocess lika gärna utföras av en robot. Vi som jobbar i rekryteringsbranschen är väldigt duktiga på att inte ha förutfattade meningar om kandidater, medan en robot har inga inbyggda värderingar eller fördomar alls. Det innebär att det till och med kan upplevas att vi får en riktigare bild av personen och kan ge denne en ärligare chans, vilket många kandidater kan uppleva som en fördel.

En vanlig rekryteringsprocess med urval, telefonintervjuer och 5-6 intervjuer tar mycket tid. Och trots att det behöver vara en människa som har sista ordet i rekryteringsprocessen, kan en robot faktiskt göra ett större urval, fler bedömningar och en mer objektiv bedömning av varje kandidat. Med andra ord skulle detta inte bara underlätta för oss, utan dessutom ge oss ett mer kvalitativt sluturval.

Så, var inte rädd för att en robot ska komma och ta ditt jobb! Den kommer garanterat bara avlasta dig och frigöra mer tid som du kan lägga på att hitta rätt individ till rätt plats, alltid.

/Henrik Granqvist, Rekryteringskonsult på Poolia

Läs mer om hur det är att jobba som ingenjör på Poolia