Karriärstips

Rekryteraren tipsar: Svar på frågan "varför ska vi anställa dig?"

Skriven i samarbete med Academic Work


”Varför ska vi anställa just dig?” är en fråga som mer eller mindre alltid kommer upp på en anställningsintervjuIntervjufrågan kan vara ställd på lite olika sätt, vara mer eller mindre uttalad men syftet med frågan är alltid det samma. Det är din chans att argumentera för din sak och sälja in dig själv medan det är rekryterarens chans att bli både övertygad och säkerställa att hen inte missat någonting. I den fjärde och sista delen i vår serie Rekryteraren tipsar, fokuserar vi på den viktigaste frågan som kan ställas under en intervju.


Detta är en fråga du vinner på att förbereda dig på. Om den mot förmodan inte skulle komma upp som en intervjufråga på anställningsintervjun är ett hett tips att ta upp det själv vid första bästa möjlighet. Här är tre möjliga sätt att ta sig an frågan, välj med fördel den approach som passar dig .. och företaget!

”What’s in it for you”

Vad gör dig motiverad, entusiastisk eller engagerad på jobbet? Alla arbetsgivare vill ha en medarbetare som är motiverad till sitt jobb, då det ofta är ett framgångsrecept på att man trivs och stannar länge. Berätta därför för rekryteraren vad hos arbetsgivaren du tror kommer att göra dig motiverad och varför du tror det.

Vad har du som ingen annan har?

Försök att relatera dina egenskaper, styrkor och personlighet till arbetsplatsen. Vad gör att just du skulle kunna bidra till företagets utveckling? Eller kultur? Detta kräver såklart att du är lite påläst om företaget och kan ge konkreta exempel. Att vara påläst är bara positivt och framhäver ofta ditt engagemang för positionen/tjänsten du sökt.


Söker du nytt jobb?
Se alla ingenjörsjobb hos Academic Work här


Lös ett problem

Det finns flaskhalsar och barnsjukdomar på alla företag. Försök gå in på vad du skulle kunna bidra med för att bota ”sjukdomarna” och lösa eventuella problem. Lägg inte för mycket tid på det som varit, snarare bör du fokusera på hur det skulle kunna bli i framtiden med dig vid rodret. På så sätt kan du skapa och forma bilden av din framtida (lösningsorienterade!) roll på företaget.


Vill du veta mer om hur du sticker ut i jobbsökandet? Läs de andra delarna i vår artikelserie, om att skriva personligt brev, skriva CV eller bygga ditt personliga varumärke.


Skriven i samarbete med Academic Work

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Academic Work