Karriärstips

Rekryteraren tipsar: Så skriver du ett övertygande CV

I samarbete med Academic Work


Ditt CV är det första intrycket rekryteraren får av dig och din chans att övertyga att du är rätt person för jobbet. Men hur skriver du ett övertygande CV? Vi har frågat rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work, som här delar med sig av sina bästa tips till dig som ska börja skriva ditt CV.


Gör ditt CV lättöverskådligt

Det första tipset är att börja med att titta på upplägget och layouten av ditt CV. Att ditt CV är lättöverskådligt och har en tydlig struktur är viktigt för det första intrycket. Det underlättar nämligen för rekryteraren som snabbt vill kunna se om du uppfyller de grundläggande kraven för tjänsten innan de läser ditt CV i sin helhet. Om annonsen listar tydliga kravspecifikationer, se då till att dessa finns tydligt i ditt CV. Steg ett är därför att lägga upp en tydlig och luftig struktur med rubriker.

Exempelvis:

  • Utbildning
  • Arbetslivserfarenhet
  • Kompetenser
  • Språk
  • Övriga meriter

Därefter är det bara att fylla på ditt CV i omvänd kronologisk ordning, med din senaste anställning eller utbildning först. Glöm inte bort att lägga in dina kontaktuppgifter på minst ett ställe, antingen högst upp och/eller längst ner i ditt CV.

Ta gärna hjälp eller inspiration av Academic Works CV-mall

Kolla nyckelorden

Läs jobbannonsen noggrant och markera de nyckelord som beskriver vilken erfarenhet, utbildning och kompetens som efterfrågas. Se därefter till att använda nyckelorden i ditt CV, det är nämligen dessa som rekryteraren kommer att leta efter.

Beskriv dina arbetsuppgifter ordentligt

När du lyfter dina erfarenheter, kom ihåg att beskriva vad du hade för huvudsakliga arbetsuppgifter och eventuella speciella ansvarsområden. Punkta upp dessa i en lista eller sammanfatta i ett fåtal meningar. Detta för att titlar ofta inte ger en rättvis bild av vad en person har för arbetsuppgifter. Återigen – använd nyckelorden som används i jobbannonsen!

Vänta med referenserna

För att kunna anpassa referenserna utefter vad rekryteraren faktiskt söker, så kan det vara klokt att avvakta med att skriva ut dina referenser direkt. Om rekryteraren ber om dem, se till att du får tid att förbereda referenserna på att en rekryterare kommer kontakta dem. Samt vad du vill att de lyfter i samtalet

Be om feedback och korrekturläsning

Sist, men absolut inte minst, läs igenom ditt CV en extra gång! Läs det gärna högt, då är det ännu lättare att upptäcka eventuella slarvfel – dessa ger nämligen inget bra första intryck och vill undvikas så långt det går. Be även någon annan korrekturläsa och ge feedback på ditt CV så du får reda på om det finns något som är otydligt, behöver utvecklas eller kan strykas.

Vill du ha fler tips? Läs också Academic Works CV-guide där de går igenom CV:ts alla delar och ger tips på hur du skriver ett riktigt bra CV.

Till Academic Works CV-guide


Artikeln skriven i samarbete med Academic Work

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Academic Work