Karriärstips

Planerar du att byta jobb? Det här kan du tänka på

Att vilja utvecklas och se sig omkring efter nya utmaningar är någonting många kan känna igen sig i efter ett tag på en arbetsplats om du känner att det du söker inte finns där. Det kan dock vara lite klurigt att leta efter andra möjligheter samtidigt som du ska prestera och leverera på den nuvarande arbetsplatsen. Så hur ska det egentligen göras på bästa sätt?

Viktigt är att utvärdera nuvarande plats. Vad är det som du söker efter, varför är saker inte helt tillfredsställande idag? Känner du att du inte utvecklas i din arbetsroll i det tempot du vill eller har andra karriärsmål, måste du först se över vad du saknar för att hitta något annat som passar. Om det är så att du i övrigt trivs med chefen, kollegorna och företaget kan du ta en dialog med chefen om hur utvecklingen ska ske. Vill du utbilda och specialisera dig vidare i programmen du arbetar i? Mer stor sannolikhet finns det företagsutbildningar du kan med chefens tillåtelse gå på. Skulle det vara så att du nått taket av utveckling på företaget vet du det nu med säkerhet och du vet vad du ska leta efter.

Är dina kunskaper eftertraktade? Matchar inte din nuvarande arbetsgivare det du vill uppnå, utan det istället finns på andra företag, kan det vara bra att börja söka sig till de möjligheter som finns för dig. Vill du se hur attraktiv du är på arbetsmarknaden och vad du egentligen ha för löneanspråk? Börja se dig omkring och sök några tjänster för att se vad responsen blir – kanske är du mer het på marknaden än du tror! Du sitter i en bra sits om du egentligen inte vantrivs där du är, utan bara vill vidare. Du kan lugnt hitta företaget som matchar dina behov; tillåt dig själv att vara kräsen. Du sitter i en bra sits att kunna få det du önskar, du har övertaget. Tänk på att det inte bara handlar om lönen, ska du byta arbetsplats ska de kunna tillföra mer än nuvarande på fler plan.

Ha planen färdig i ditt huvud. Genom att byta arbetsplats, hur kommer du då vidare i karriären och således mot ditt mål. Har du som mål att vara specialist inom ditt område, eller chef om 3 år? Hur ska du då komma dit, tänk hur du ska kunna utvecklas i din karriär. Var heller inte rädd för det gamla uttrycket hoppjerka – Tiden då det ansågs att du var är hoppjerka om du inte stannade minst tre år, är förbi. Framförallt med tanke på den alltmer populära gig-ekonomin. Det kanske rent av skulle gynna din karriär att giga ett tag för att samla på dig så mycket erfarenhet och kunskap du kan på en kortare tid än en anställning på en plats.

Sköt det snyggt. Har du sökt ett par jobb och rekryterare har börjat höra av sig för att de vill träffas? Försöka göra processen schysst för din nuvarande arbetsgivare. Kan du och rekryteraren träffas utanför arbetstid eller på en lunch? Ta då den möjligheten istället för att behöva vara oärlig mot din chef, det vinner du på i längden. Om du i vanliga fall har jeans och t-shirt på jobbet och ”ska till tandläkaren” helt klädd i kostym, ser arbetsgivaren med största sannolikhet igenom det. Kommer du så långt att du får det nya jobbet, tänk även här på att sköta din sista tid snyggt; gör en bra överlämning till den som tar över om det finns en sådan, ha en god ton mot chefen och kollegorna och undvik att skryta om ditt nya jobb inför kollegorna – de är ju fortfarande kvar. Jag vet att uppsägningstiden i många fall kan kännas som att du bara sitter av tiden, men se till att lämna på bästa möjliga sätt. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan och du vill inte stänga dörren att kunna komma tillbaka.


Vill du som arbetsgivare hitta ingenjörer till ert företag? Hör av dig, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er! 

Kontakta oss