Karriärstips

På väg till jobbet: IKT/Digitalisering

Text framtagen i samarbete med Trafikverket

På väg till jobbet
Vilka är det egentligen som håller ihop Sveriges transportsystem digitalt? Häng med Resha, Jenny och Andreas på jobbet – i Trafikverkets mångfasetterade it- och telekomverksamhet. Här bidrar de i ett viktigt arbete.

– Det är vi som ser till att fordon av alla de slag rullar där ute med rätt information och under rätt förutsättningar, säger Jenny.

Transportsystemet digitaliseras i snabb takt och kommer inom en snar framtid vara platsen för en rad spännande teknikskiften och intressanta utmaningar. Digitaliseringen möjliggör säkrare, smidigare och mer klimatsmarta transporter. Andreas ger ett exempel:

– Digitaliseringen innebär bland annat att vi får plats med många fler tåg längs med järnvägen. De kommer kunna ligga mycket närmare varandra, eftersom man kan se var de finns och vilken hastighet de har.

Hur har ni det på jobbet, Trafikverket?
Filmen är en del av en serie, där reportern Kalle hänger med elva av våra medarbetare i deras dagliga utmaningar. Han får lära sig om hur vi hanterar fornlämningar när vi bygger, och vad som krävs för att bygga en komplex vägtunnel. Han får också veta hur vi planerar 25 år fram i tiden, och hur arkitektur påverkar social hållbarhet. Sist men inte minst – hur kaffet i automaten smakar.

Se Trafikverkets På väg till jobbet-filmer på Youtube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLCYiAAOUWtV8N9Zi3093bnLpUWBm-4Yjw