Karriärstips

På COWI blir du uppmuntrad till att tro på dig själv

Intresset för ingenjörsyrket och branschen började när en kvinna från Ringhals kom till Anna Wilhemssons skola för att berätta om ingenjörsyrket och hur intressant det faktiskt är med teknik. Vilket resulterade i att hon valde teknisk inriktning på gymnasiet. I slutet av gymnasiet var det kemiläraren som uppmuntrade till att studera vidare och att faktiskt våga sig på en ingenjörsutbildning.

- Det finns flera anledningar till att det blev kemiteknik på Chalmers, berättar Anna. Bland annat den uppmuntran jag fick av personer i min omgivning, däribland en vän som fick mig att tro på mig själv på riktigt. Vi blev sedan rumskamrater under studierna. 

Efter att ha provat på olika arbetsplatser hittade Anna till COWI, där hon varit i lite mer än åtta år. 

- Det är många som arbetat här länge, vilket jag tror är ett kvitto och tecken på att det är en givande arbetsplats att vara på. 

Idag arbetar Anna som gruppchef för miljöplanering inom avdelningen Vatten och Miljö. Gruppen har främst uppdrag inom MKB/tillstånd, naturmiljö samt hållbarhet och samhällsekonomi. 

Anna berättar att hon alltid varit nyfiken på chefsrollen och att leda personal. När hon efter två år på COWI fick frågan om hon var intresserad av rollen som gruppchef var svaret ett självklart ja. 

Det som bland annat gör COWI intressant och spännande som arbetsgivare är att bredden i verksamheten och de multidisciplinära projekten. Att ha så mycket kompetens under samma tak gör att COWI kan erbjuda och leverera helhetslösningar på ett sätt som inte många kan. 

- COWI är väldigt bra på att ta hand om sina medarbetare, genom att lyssna och ge möjlighet till utveckling olika former av arbetssituationer. Du får den hjälpen och stödet om du skulle behöver det. 

En faktor som gör COWI unik enligt Anna är framförallt människorna. Det är ett bra samarbetsklimat med högt i tak och lätt att knyta nya kontakter med kollegorna. Det finns hela tiden nya saker att lära sig på COWI och Anna verkar för att hennes team ska kunna arbeta med olika områden och verkligen ges möjlighet att utvecklas och prova nya utmaningar. 

Vad är dina största motivationsfaktorer? 

- Det som motiverar mig mest är att få jobba i en miljö med kompetenta och lösningsorienterade kollegor. Det är motiverande att träffa kunder inom många olika branscher och få möjlighet att skapa värde i deras verksamheter och processer. 

Lärdomar och förtroendet i sig själv kommer med åldern 

Någonting som verkligen blivit tydligt under karriären är att kommunikation är nyckeln till framgång. Både internt, med kunder och leverantörer. Att vara tydlig med förväntningar och mål är otroligt viktigt för att skapa en bra gemensam plattform att samarbeta ifrån. I rollen som konsult är det också viktigt att vara flexibel och lyssna in kunden för att kunna anpassa och justera uppdrag och arbetssätt.

För att nå dit du vill i karriären är det viktigt att ha personer runt omkring dig som är stöttande. Speciellt för en kvinna då kvinnor generellt sätt är hårdare mot sig själva än män. Kvinnor behöver inte alltid ta på sig allt arbete själv, utan det blir bra ändå, anser Anna.

- Mycket handlar om att tro på sig själv och att påminnas om att jag duger som jag är. Sedan gäller det att ha viljan, inte bara tro att saker löser sig. 

- Jag tror att det kommer att bli fler kvinnor på sikt inom ingenjörsyrket och på olika nivåer. Det gäller dock att unga kvinnor inte tappar intresset för ingenjörsyrket. Utan att vi fortsätter försöka nå ut och berätta om att det är ett bra och intressant yrkesval. Både ur företagsperspektiv men även som kvinnlig ingenjör. Speciellt nu när det är mycket mer brus som stör är det extra viktigt att nå fram.

Viktigt är också att lära sig av motgångarna och så länge du tror på det du kan, så kommer viljan att ta dig långt, säger Anna. 

Är du nyfiken på COWI?

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från COWI