Karriärstips

Motivationen: Så får du tillbaka den under höstmörkret!

Det är mörkt när du går till jobbet, och mörkt när du går hem. Det är kallt, ruggigt och motivationen tryter. ”Kan jag inte bara få ligga kvar i sängen idag?” Känns det som att det blir svårare och svårare att kliva upp ur den där varma sängen nu när vi äntrar den mörkaste perioden på året? Är det också så att motivationen på jobbet sjunkit lite nu också?

Att svenskar mår sämre under hösten vet vi, då höstdepression blivit ett vedertaget begrepp. Vi påverkas mer av ljuset och kylan än vad vi vill erkänna. Här är några enkla medel hur du kan trigga igång motivationen!

  • Fira det du faktiskt åstadkommit

Ge dig tillfälle att faktiskt gå över allt du hunnit åstadkomma under året och ge dig själv en ordentlig klapp på axeln. Genom att känna dig nöjd med prestationerna du gör, blir det också lättare att fortsätta göra bra saker året ut.

  • Bryt upp veckan med roliga aktiviteter

Veckan blir mycket kortare och roligare om du har en mitt-i-veckan-aktivitet. När det är mörkt och kallt är bio en vinnare. Träffa vänner efter jobbet, ät lite popcorn och njut av en bra film tillsammans.

  • Håll en positiv inställning och ha kul

Negativitet föder mer negativitet och positivitet föder positivitet. Försök därför att se saker och ting från ett positivt perspektiv, ha kul med kollegorna och arbetsuppgifterna. Om din inställning är att allting går att lösa, kommer det bli så också.

  • Lär dig någonting nytt/förbättra din kunskap

Genom att lära sig nya saker, eller fördjupa dig och bli bättre på något, ger större självförtroende i utförandet. När du känner dig säker i det du gör blir det roligare och mer motiverande att fortsätta.

  • Sakta inte ner på tempot

Det finns många som upplever att de får mer gjort, ju mer de har att göra. Se därför till att du är produktiv i ditt jobb.Detta betyder dock inte att du ska ta på dig mer uppgifter under en period där du kanske inte är lika motiverad. Skapa en jämn balans!

  • Se till att få din återhämtning

Eftersom att vi inte får tillräckligt med solljus så blir vi automatiskt tröttare. Lyssna då på kroppen, och ta vara på sömnen och återhämtningen. Är du trött kommer det garanterat vara svårare att känna dig motiverad till att prestera på jobbet.

Att tappa motivationen i sluttampen på året är alltså ingenting ovanligt. Därför behöver du inte känna att du är ensam om att inte tycka jobbet är lika stimulerande. Någonting som alltid är viktigt är att vara ärlig mot dig själv, genom att identifiera när motivationen sviktar. Då kommer du kunna göra någonting åt den. Känner du att du inte kommer ut ur svackan, upplys din närmaste chef så ni tillsammans kan sätta upp mål som gör att du får tillbaka din motivation. Att du har dåliga dagar gör inte hela världen, men om det börjar bli ett dåligt mönster måste spiralen brytas. Glöm heller inte att det går över, det gör det varje höst.


Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster