Karriärstips

Möt Johan – Senior Manager Occupational Health and Safety

Text framtagen i samarbete med Billerud

Johan Jansson började sin resa på Billerud för 38 år sedan som sommararbetare och är nu en Senior Manager. Hans fokus ligger på säkerhetsfrågor och arbetsmiljö, där huvudvikten ligger på att lägga långsiktiga strategiska planer för att förbättra verksamheten. Johan är engagerad i att se till att skydds- och säkerhetsarbetet på Gävle bruk fungerar smidigt med målet att färre personer skadas.

Låt oss ta reda på mer om hans karriär och sätt att arbeta när det gäller säkerhet.

Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med.
– I gymnasiet gick jag en 2-årig verkstadsteknisk utbildning och har sedan dess jobbat på Billerud, i år blir det 38 år. Jag började som sommarjobbare för industribrandkåren där jag sedan fick fast anställning och några år senare blev jag insatsledare för att sedan bli sektionschef för industribrandkåren. Sedan 2015 har jag jobbat som avdelningschef för avdelning skydd, säkerhet och räddning där det främst är fokus på arbetsmiljö och brandskydd men även bevakning och annat inom säkerhet. Jag sitter även i ledningsgruppen för Gävle sedan 8 år tillbaka.

– Jag tar dagen lite för vad den är och har genom åren på Billerud fått väldigt bra förutsättningar och utbildningar för att kunna utvecklas. Viktigt för mig är att trivas och kunna ha roligt på arbetet och att alltid leverera efter satta förväntningar. Jag försöker alltid göra det bästa i det jag gör oavsett vad det gäller. Jag lär mig nya saker varje dag och uppskattar verkligen att man får möjligheten att utvecklas och lära sig nya saker.

Vad innebär det att jobba med säkerhet i din roll?
– Mitt fokus är säkerhetsfrågor och arbetsmiljö, där det främst är fokus på att lägga långsiktiga strategiska planer för att förbättra verksamheten. Jag ingår även i koncerngemensamt Management Team för arbetsmiljö där vi bland annat tittar på säkerheten i framtiden, exempelvis vart vi är om 3–5 år och vad vi behöver göra för att komma dit. Det är viktigt för mig att vara ute i verksamheten, träffa medarbetare och entreprenörer för att höra och se vad som händer ute i verksamheten. Rollen innebär att få skydd- och säkerhetsarbetet på Gävle bruk att rulla och fortgå på ett bra sätt, support till övriga avdelningar är viktigt och att hela tiden förbättra säkerheten med målet att färre människor ska göra sig illa. Vårt mål är noll olycksfall!

Ge gärna ett exempel på hur Safety First arbetas med på daglig basis i din roll.
– Jag ser positiva saker varje dag på vår arbetsplats på hur vi förbättrar säkerheten. Ett exempel är att vi börjat rapportera säkerhetsobservationer vilket innebär positiva beteenden där någon har gjort något bra och någon annan ger feedback till den personen. Vi jobbar även med så kallad säker avställning vilket innebär säkerhetsåtgärder när vi stänger ner en maskin för att exempelvis kunna göra underhållsarbete. Säker avställning är ett jätteviktigt arbete eftersom det innebär stor risk att människor skadar sig om man gör fel. I processen och arbetssättet med säker avställning har vi kommit långt i Gävle tack vare stort engagemang hos våra medarbetare. Nyligen hade vi en internrevision av processen med säker avställning som visade på bra resultat och jag blir varje gång imponerad av våra medarbetares kunskap och engagemang när de presenterar vårt arbetssätt, det är häftigt att vara med och lyssna.

– Genomgående ser vi ett stort engagemang hos våra medarbetare och jag känner verkligen att vi kommit långt i Gävle vad gäller säkerhetsfrågor. Arbetsmiljö och säkerhet tycker jag är personligt relevant och viktigt, att man faktiskt förstår konsekvenserna av en olycka och inte bara ser det statistiskt. Arbetsplatsen är idag så oerhört mycket säkrare än det var när jag började 1985 och det känns tryggt. Jag som ledare behöver och ska alltid föregå med gott exempel och genom korrekt beteende och inställning visar jag medarbetare och kunder att säkerhet för mig är oerhört viktigt.


Vad är det som gör att du jobbar på Billerud?
– Jag bestämde mig ganska tidigt att jag ska jobba på Billerud tills jag går i pension. Någonstans förstod jag och kände att det är en arbetsplats som kommer utveckla mig, att jag kan må bra på arbetet och göra ett bra jobb som uppskattas. Överlag går jag till jobbet med ett leende på läpparna och stortrivs med mina kollegor och Gävle som verksamhet för jag tycker det är en bra arbetsplats. Det känns viktigt att få vara med och påverka säkerhetsarbetet och bidra till en bättre och säkrare verksamhet. Jag har genom åren fått så otroligt fina möjligheter att utvecklas och jag är väldigt tacksam, från att vara sommarjobbare till att nu sitta i ledningsgruppen. Jag är så stolt och tacksam att få tillhöra vår organisation

Läs mer om hur Billerud jobbar med säkerheten HÄR