Karriärstips

Magnus Berg - Engineering Manager R&D Axis Communications

Text framtagen i samarbete med Axis

Magnus Berg - Engineering Manager R&D Axis Communications

Vad gör du på Axis? 

Jag sitter på mjukvarudelen av R&D som är det störta teamet på Axis, och är linjechef (för två olika områden med flera olika utvecklingsteam. 

Har ansvar för personal och allt som kommer med det, som utveckling- och målsamtal, lönesättning och coaching och feedback. 

Jag är även tekniskt ansvarig för vår tjänstemjukvaruplattform och driver planering av denna tillsammans med produktledningen. 

Hur är det att jobba med Software på Axis? 

Det är spännande att jobba på software på Axis, och speciellt det som vi gör på min avdelning. För att skapa innovation hos oss så måste vi utveckla både på kamera och cloud-sidan för att skapa nya tjänster. Det är oändliga möjligheter som cloud ger men samtidigt lever begränsade värde med våra kameror och dess hårdvara. 

Eftersom mjukvara på Axis är ett relativt nytt område så jobbar vi med den senaste tekniken och kan dra nytta av det när vi utvecklar. 

Utvecklingsteamen på Axis har stora möjligheter att påverka sin vardag, hur de jobbar och vad som ska göras. Det innebär att olika team jobbar lite olika beroende på vilka som jobbar i teamet, där vissa t.ex. par/mob programmerar.

Axis är ett bolag som har fokus på innovation, och hos mina team innebär det att vi kör något vi kallar Freaky Friday där utvecklare får jobba på sina egna projekt för att skapa mer innovation på Axis. 

Fokus hos mina team har de senaste åren varit på DevOps där teamen tar ansvar för allting de bygger och ser till att det fungera ute i verkligheten. Där har vi nu kommit så långt att vi uppdaterar våra tjänster dagligen.  

Vad gör ditt team? 

Jag sitter med två områden och två team med totalt 16 personer. Det är bland annat arkitekter, tech leads, cloud- och webbutvecklare, samt UX Designers. 

Ett område vi jobbar med är att bygga verktyg för att hjälpa pre-sale på Axis, systemintegratörer och stora kunder att bygga upp en installation av ett helt system med Axis kameror. Det kan vara allt från en liten installation med fyra kameror till en stor med flera tusen kameror. Verktyget hjälper dem att välja rätt kamera beroende på placering och behov med hjälp ut av olika avancerade funktioner. 

Mitt andra område har jag två team i som bygger en IoT plattform för att göra våra kameror smartare och enklare att använda. För att uppnå detta bygger vi tilläggstjänster i kameran, men även upp i molnet. Ett exempel på en sådan tjänst kan vara att kunna titta på video från din kamera oavsett vad du befinner dig i världen. 

Har du en trendspaning för hur det ser ut framåt för branschen? 

De områden som mitt team jobbar med ser jag som en del av branschens utveckling framåt. Kameror kommer bli smartare och därmed kommer man kunna använda dem i flera tillämpningar genom att dra nytta av cloud möjligheterna. 

Fler och fler kameror kommer att kopplas upp i framtiden eftersom det förenklar så mycket när gäller att hålla dem säkra, men även att få ut mer värde av dem. 

Traditionellt har denna bransch varit att man plockar olika delar av system från flera leverantörer, men det kommer fler och fler aktörer som levererar allt till en kund och därmed tar ansvar för allt mot kunden. Detta kommer bara öka eftersom det blir enklare för kunden och kunden kan ställa högre krav på leverantören.  

Vad borde fler känna till om Axis? 

Att vi är ett globalt växande bolag. Många tror även att Axis enbart är ett hårdvaru/produktbolag, men vi har väldigt många som jobbar inom mjukvara på Axis och sedan jag startade för 9 år sedan så har vi väldigt mycket inom detta område. Det är här vi växer mest just nu. 

Axis företagskultur bygger på en bra worklife balance, att man delar med sig av kunskap och mycket eget ansvar är unikt för teknikföretag och det är vi stolta över.

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete/är det roliga utmaningar?

Eftersom vi jobbar i framkanten med det Axis gör inom mjukvara så är det ibland svårt att tillsammans ta fram en riktning för det vi gör och hur innovativa vågar vi vara. Följer kunderna med om vi gör något nytt? Men det är ju en del av att jobba i framkanten i en bransch och det gör ju det och roligt och spännande. 

Hur kopplar du ihop Axis produkter till våra samhällsutmaningar? 

Vi är med och bygger en lösning som övervakar skogar i Kalifornien för att se om bränder startas så att man kan brandkåren vara snabbt på plats. Men även utrotningshotade noshörningar skyddas med hjälp av vår teknik.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Axis Communications