Karriärstips

Läge att byta jobb? Så vet du!

”Ugh, vem bryr sig…”, känns den känslan igen när du tänker på ditt jobb, din arbetsplats eller dina arbetsuppgifter? Då kan det vara tecken på att du borde byta jobb. I genomsnitt spenderar vi en tredjedel av våra liv på jobbet, därför är det inte heller konstigt att vi har höga krav på jobbet och att vi ska trivas. Det sägs i samma veva att var femte svensk har bytt karriärsinriktning minst tre gånger under arbetslivet och att det är någonting som rekommenderas. Trots det, stannar vi nog i de flesta fallen lite för länge på arbetsplatser eller i jobb som vi inte trivs med. Eller rent av, inte bryr oss om längre. Känner du att du kanske är på ett jobb du borde byta ifrån? Här är några kännetecknen på att det är dags att kika sig omkring.

Du har slutat bry dig

Att ha ett engagemang i sitt arbete, sina uppgifter och företagets gemensamma mål är väsentligt för att göra ett bra jobb och utvecklas. Känner du dock att ditt jobb blivit tråkigt, att det egentligen inte spelar någon roll att du är där eller att förändringar företaget gör inte berör eller engagerar dig? Då är du nog på fel plats. Om allt känns likgiltigt, avspeglar det en ganska bra din inställningen till jobbet. Det är dags att byta!

Du har inte längre någon glädje

Ett väldigt tydligt tecken på att arbetsplatsen inte längre är bra för dig, eller din omgivning, är om du har en missunnsam inställning. Kan du inte längre glädjas åt andras framgångar eller företagets resultat? Utan istället blir avundsjuk eller irriterad är arbetsplatsen inte längre för dig. Avundsjuka syns och kan spridas sig lätt på arbetsplatsen, vilket påverkar mer än vad en kan tro. Att du blir missunnsam är givetvis ingenting du planerat. Så se det inte som kritik mot dig, utan bara ett tecken på att saker inte är som du önskar. Är det så att alla kollegor stör dig mer än tidigare, är det nog klokt att ställa frågan inåt, är det omgivningen eller du?

Du har inga utvecklingsmöjligheter

Tragglar du med samma arbetsuppgifter varje dag, är det förståeligt att det blir långtråkigt. Att det dessutom inte erbjuds några möjligheter för dig att utvecklas gör att du inte kommer orka prestera långsiktigt. Det är viktigt att känna ett syfte med sitt arbete. Oavsett om det handlar om personlig utveckling eller att veta att all möda du lägger ner eventuellt kommer leda till en befordring. Det ökar motivationen. Har det organisatoriskt tagit stopp och du inte kommer längre, eller får du inte längre feedback på dina prestationer för att utvecklas kan du säkerligen hitta något roligare företag att lägga din energi hos.

Du har varje-dag-ångest

Den klassiska söndagsångesten drabbar nog de flesta någon gång, men oftast för att helgen tog slut för snabbt och inte bara för att en behöver gå tillbaka till jobbet. Har du dock alltid en ångest som alltid kryper sig på under söndagen? Som till och med stannar kvar både under måndagen, tisdagen och onsdagen? Förmodligen har du mycket underliggande som ligger och gnager som gör att jobbet framställer ångest hos dig vilket gör att du aldrig hinner vila upp dig. Ångest i sin tur gör att du inte presterar lika bra.

Så vad ska du göra då, om du är fast i samma tråkiga mönster? Som nämnt, våga kika inåt. Genom att vara ärlig mot dig själv kan du enklare hitta lösningar på problemen. Om du inte trivs på ditt jobb, våga byt. Det finns gott om tid att göra förändringar. Vi spenderar för mycket tid på arbetet för att inte tycka att det är stimulerande eller roligt. Tänk också på det tidigare nämnda, det sägs att du ska byta karriär tre gånger under ditt arbetsliv. Så uteslut aldrig den möjligheten. Det kanske är det du behöver göra för att ta fart på en avstannad karriär. Sedan är inte tanken att du ska behöva älska ditt jobb över allt annat, men lönen ska inte bara vara det du får ut av att jobba. Våga kräv mer. För din egen skull.


Känner du igen dig i ovan nämnda kännetecken? Här kan du hitta ditt nästa jobb!