Karriärstips

Kvalitetssäkra din framtida chef!

Har du någon gång varit på en arbetsintervju och din eventuellt blivande chef beskriver sina egenskaper? Förmodligen har du det, och du har då troligtvis hört alla möjliga floskler. Som låter bra, givetvis. Men har du sedan börjat på nämnda arbetsplats och känt att chefen inte alls lever upp till de förväntningarna, eller de färdigheter den sa att den hade? Lurad på konfekten sitter du där, med en chef du inte kommer trivas med. 

Det är då inte konstigt att Sveriges unga inte längre prioriterar lön när de väljer arbetsplats, utan det allra viktigaste enligt en undersökning som vänder sig till ”young professionals” är chefen. Där det framgår i undersökningen att 62 procent faktiskt rankar en bra chef som viktigast, och lön halkar ner till en tredjeplats. Vilket kan förvåna arbetsgivare. Att ledarskap blivit allt viktigare mot vad det varit förut är dock någonting vi borde se positivt på, då det visat sig att ett bra ledarskap leder till en snabbare utveckling för verksamheten. Någonting som anses attraktivt för den nya arbetskraften som är på väg in eller är på marknaden nu.

I en annan undersökning gjord av Novus i uppdrag av Ledarna visar också att det blivit mycket vanligare att kolla upp potentiella chefer innan en arbetsintervju, som tidigare varit vanligt att rekryterare eller chefer i större utsträckning gjort. Över en tredjedel i undersökningen säger sig kolla upp sin framtida chef. Att detta hänger ihop med att ett bra ledarskap toppar listan på vad young professionells letar efter är då inte konstigt. Kanske har vi blivit mer kräsna i vilka arbeten som är intressanta. Denna utveckling enligt Annika Ahnlund gör att du i större utsträckning ska be om referens på din framtida chef, speciellt om du har fler arbeten att välja på. Som ofta kan kännas igen bland ingenjörer som letar sig till nya arbeten, då marknaden idag skriker efter kompetenta ingenjörer.


Är du nyfiken på hur som chef kan skapa tillit och arbetsglädje på arbetsplatsen? Som kvinnlig chef har du nu möjlighet att delta på Female Engineer Networks chefsseminarium. Lär dig de  grundläggande kunskaperna kring hur hjärnan fungerar, vilka beteenden som orsakar stress och vilka som skapar positiva reaktioner hos medarbetare. Få konkreta verktyg att använda direkt i ditt ledarskap, som kommer öka din ledarskapsförmåga och ge dig gladare, mer produktiva medarbetare.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster