Karriärstips

Karriärtips från Experis - Inför Jobbintervjun

Lite tips från Tomas Löfgren rekryteringskonsult på Experis Engineering i Stockholm

Tomas har arbetat med tekniska chefs- och specialistrekryteringar i 5 år och är i grunden civilingenjör från KTH.

Han berättar om vikten av att förbereda sig inför en intervju, oavsett om du själv har sökt ett jobb eller blivit kontaktad av en rekryteringskonsult utan att själv söka tjänsten.

Tar du dig tid att träffa rekryteraren och företaget är det en god idé att förbereda sig inför mötet.

En arbetsgivare är nyfiken på dig som person men vill också veta vad du kan tillföra för kunskap och hur du kommer smälta in i företaget.

De vill veta varför de ska anställa dig och vad du kan bidra med. Värderar du att jobba på en arbetsplats med goda värderingar? Sätt dig in i företagets värderingar och se om de överensstämmer med dina egna. Det kan vara en fördel för dig och något du bör betona under intervjun. Det är också viktigt att du noggrant har läst igenom rollbeskrivningen så du kan ställa konkreta frågor på det du undrar över.

Har du inte sett en annons för tjänsten du blir kontaktad om så be om beskrivning av tjänsten eller en länk till företagets hemsida så du har en möjlighet att förbereda dig.

Förbered svar på intervjufrågorna 

Vi rekommenderar att du förbereder dig på att få beskriva dina styrkor och svagheter med konkreta exempel från hur du vanligen brukar agera.

Reflektera över dina tidigare jobb, lärdomar och vad som motiverar dig. Sätt dig in i situationen på det nya företaget och fundera på vad du kommer att bidra med och vad det innebär för företaget. Om du har visualiserat detta i förväg kommer du att kunna svara tydligt och du kommer att framstå som självsäker.

Tveka inte att fråga efter feedback som avslutning på din intervju. Du kan fråga efter feedback om du gett konkreta och tydliga svar. Men du kan också fråga om feedback hur intervjuaren upplever att du motsvarar kraven och förväntningarna i rollen.

Första intrycket
Första intrycket spelar stor roll, kom ihåg namnet på den person som du möter och var noggrann med att komma i tid. Ställ gärna frågor om läget och företaget, arbetsmiljön och projekt som de arbetar med. Visa att du är påläst och engagerad.

När du går på en jobbintervju kan det vara viktigt att se presentabel ut, om det finns en klädkod inom branschen, anpassa dig efter den. Avsluta med att tacka för intervjun och att höra efter vad nästa steg i rekryteringsprocessen är.

Vidare eller ute ur processen?
Ett bra sätt att förbereda sig inför en andra intervju är att utvärdera den första intervjun. Fundera på vad som gick bra och om du kunde ha svarat bättre på någon fråga. Använd dig gärna av den feedback du kan ha fått vid din första intervju.

Om du inte går vidare i rekryteringsprocessen, fråga om du kan få någon konstruktiv feedback varför du inte ansågs vara den mest lämpliga för rollen.

Lycka till!”

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster