Karriärstips

Karriärtips från Experis - Fånga rekryterarens intresse!

Fånga rekryterarens intresse

Tillbaka från semestern och sugen på nytt jobb? Här är några tips innan du skickar din ansökan.

Visste du att du har mellan 30 och 60 sekunder på dig att fånga rekryterarens intresse? Mer tid än så läggs oftast inte på att läsa ett CV. Och den tiden räcker för att rekryteraren ska hinna jämföra ditt CV med kravprofilen och fatta beslut om att kalla dig till en intervju, eller inte. Därför är det avgörande att det som är viktigt för tjänsten tydligt syns i ditt CV. Fastnar inte rekryteraren för ditt CV är sannolikheten också stor att ditt personliga brev inte blir läst.

Tänk att din ansökan ska vara som framsidan på en chokladkaka, inte som innehållsförteckningen på baksidan som är alldeles för tråkig och jobbig att läsa. Det finns massor du kan göra för att övertyga rekryteraren om att du är rätt person för jobbet – även om din bakgrund inte matchar kravprofilen till 100 %.

  • Först och främst ska du vara tydlig i vad dina roller har inneburit. Lägg krutet på att vara detaljerad i det som är relevant för tjänsten du söker.
  • För att ditt CV ska sticka ut lite extra, ge exempel på det viktigaste du lärt dig i respektive roll, alternativt ge exempel på resultat. Håll det kortfattat.
  • Undvik klyschor som att du är en flexibel, stresstålig och resultatorienterad lagspelare, för de har förlorat sin attraktionskraft eftersom rekryterare ser dessa varje dag. De säger dessutom inte så mycket.
  • Visa att du har de allra viktigaste kompetenserna som efterfrågas. Skriv t ex ”Jag trivs bäst när jag får jobba mot svåra mål tillsammans med andra. Då vaknar lagspelaren i mig. Detta har resulterat i att jag flera gånger levererat före deadline i projekt där jag varit projektledare”.

Rekryterare fullkomligt älskar om du har gjort något i ditt liv som inte alla har gjort. Kanske har du jobbat som volontär, varit lejontränare eller vunnit pris i en baktävling. Kanske har du 1000 följare på Twitter. Lyft upp det i så fall, därför det visar också på kompetenser och kan vara det som avgör till din fördel i fall många ansökningar matchar kravprofilen.

Lycka till!

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster