Karriärstips

Karriärtips från Experis!

Tre grundläggande saker att undvika vid en intervju

När du blir kallad till en intervju, vare sig du har sökt ett jobb eller blivit uppsökt, så finns det några grundläggande saker att undvika. De flesta hänger ihop med allmänt hyfs och borde inte vara en överraskning för någon, ändå är det förvånansvärt många som missar dessa grundläggande saker.

Nedan kommer då de tre mest grundläggande sakerna att undvika före och under en intervju. Det finns givetvis många fler tips på saker att göra och inte göra, dessa återkommer vi till i kommande inlägg.

1 Komma försent.

Låter som en självklarhet och borde vara det till alla typer av möten. Trots att alla inser det självklara i att komma tid så fortsätter kandidater att dyka upp sent. Blir det trafikstockning, om tunnelbanan inte kommer eller om barnvakten inte dyker upp- ring och meddela den du skall möta så snart det går!! Även om du bara misstänker att du kanske blir sen så kontakta personen du skall möta och meddela att du kan bli sen, dyker du sedan upp i tid så har du bara visat att du är en ansvarstagande person med gott socialt omdöme.

2 Vara dåligt påläst

En av de saker som irriterar en rekryterare eller rekryterande chef allra mest är kandidater som uppenbart inte har läst på om företaget eller rollen. Även om du har blivit kontaktad och inte aktivt sökt rollen själv så bör du ha läst på så mycket det går. Bara för att du är tillfrågad innebär inte det att du är den enda kandidaten, om du tar dig tid att träffa rekryteraren så visa ditt bästa jag genom att vara informerad och nyfiken. Ta dig gärna också tid att via tex LinkedIn titta på bakgrunden hos andra som jobbar på företaget och kanske också på rekryteraren och rekryterande chefens bakgrund.

3 Svara i telefon

Låter det som osannolikt att en kandidat mitt under intervjun börjar prata i telefon?

Johanna håller med om att det borde vara osannolikt, men berättar samtidigt att det tyvärr händer ganska ofta.

Måste du ta ett samtal så meddela innan intervjun startar om vad det handlar om och varför du måste svara, då är det oftast inga problem.

Skulle mobilen börja ringa eller vibrera så är det ingen katastrof, bara be om ursäkt och stäng av så snart det går.'

Letar du efter fler tips för din karriär, spana in våra Karriärstips!