Karriärstips

Känner du att du fastnat? Såhär kan du ta klivet vidare i karriären!

Känner du att du trampar i samma spår dag in och dag ut, där din arbetsplats inte längre ger dig de utmaningarna du söker? Vi spenderar en tredjedel av vårt liv på jobbet, vilket då gör det förståeligt att ha höga krav på arbetsplatsen. Du måste ju trivas för att kunna göra ett bra jobb. Känner du att du fastnat eller hamnat i en återvändsgränd i din karriär?

Här är fem tips på hur du kan komma vidare!

1. Identifiera vad som inte fungerar
Det är alltid bäst att börja med att få fram vad det är du är missnöjd med. Det blir då lättare att kunna fokusera på att rätta till det. Kan det vara att du känner att arbetet blivit tråkigt, eller rent av inte bryr dig om arbetsuppgifterna eller företaget? Då behöver du med största sannolikhet byta arbetsplats. Är det dock istället att du känner dig konstant stressad och frustrerad? Den bästa lösningen är nog då att se över vilken arbetsbelastning du har, och kommunicera med din chef.

2. Hur skulle den perfekta arbetsdagen se ut enligt dig?
För att komma vidare när du identifierat vad du inte är nöjd med, är det bra att skriva ned ditt drömscenario. Hur vill du att din arbetsdag ska fungera i ett perfekt scenario? Allt från hur du vill att den ska vara strukturerad till vilken typ av människor du vill arbeta med. Här är inga krav orimliga, men tänk på att vara realistisk. Det kanske inte är rimligt att den perfekta arbetsplatsen innefattar obegränsat med glass. Om du inte jobbar som glassprovare, det vill säga.

3. Vad ser du i framtiden?
Våga planera framåt och sätt både långsiktiga och kortsiktiga mål. Viktigt är också att unna sig själv att fira målen du uppnår. Ser du dig som expert inom ett visst område om 5 år, hur ska du då ta dig dit? Tänk även på att det inte behöver vara för långsiktigt, om målet är att hitta ditt livs drömjobb för all framtid kan det istället lätt bli paralyserande och inte motiverande. Sätt smarta mål för att lyckas: Specifika, Mätbara, Accepterat, Realistiskt och Tidsbundet. Genom att blicka framåt kan du lättare ta dig ur att du känner dig som om du fastnat.

4. Vilka utvecklingsmöjligheter har du?
Ibland kan det kännas som om du inte kan utvecklas på företaget du är på eller i rollen du har, men det du kan göra är att se över organisationen. Det kanske finns utvecklingsmöjligheter ändå om du tittar noga. För att gå tillbaka till punkt tre så är det upp till dig att nå dina framtidsmål, ställ krav på chefen för att till exempel få gå på de utbildningar du behöver.

5. Gör en konkret plan!
Genom att sätta dina mål i print blir det enkelt mer verkligt. Gör en tidsplan för hur du kan kicka igång din karriär igen och lämna det inte åt ödet. Med en strategi för var du vill komma kommer du lättare kunna uppnå det. Sätt mål för alla delar i din karriärsutveckling och uppdatera planen regelbundet för att anpassa till hur det gått. Glöm som sagt inte att kunna glädjas åt de små delmålen som uppnås, de är lika viktiga som det långsiktiga målet.

Slutligen så är det normalt att ibland känna att karriärsutvecklingen står stilla, så ställ dig då frågan om du trivs på ditt jobb. Vad blir svaret? Våga chansa på dig själv ifall svaret är nej. Alla kan påverka sin vardag, och när du spenderar så mycket tid på arbetsplatsen så måste det vara roligt. Det kanske inte alltid behöver vara det, men om söndagsångesten går över till att bli måndagsångest, tisdagsångest eller en ovilja att vara på arbetsplatsen för att du inte utvecklas. Då är det bara du som kan ta tjuren i hornen och ta tag i det. Du behöver inte älska ditt jobb, men du förtjäna att trivas och känna att det du gör inte bara handlar om pengar.


Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster