Karriärstips

Jobbet som formar framtiden

Sponsrat innehåll skrivet av Preem


Redan idag är efterfrågan på biobränsle större än tillgången. Det är här som Preems affärsutvecklare kommer in i bilden.

Vad gör en affärsutvecklare på Preem?

Linda Werner, utvecklingsingenjör och chef för avdelningen Nya möjligheter inom Affärsutveckling, har kanske ett av industrivärldens mest spännande jobb. Tillsammans med kollegor och samarbetspartners tar hon fram drivmedel baserat på förnybara råvaror. Att bana väg för nästa generations drivmedel innefattar kemisk och teknisk analys, utvärdering av etiska och miljömässiga förutsättningar, liksom politiska och ekonomiska villkor på kort och lång sikt.

– Som affärsutvecklare får du vara nyfiken. Du får jobba på djupet med tekniska frågor. Du får följa med i samhällsdebatten och jobba inom så många områden som är under utveckling.

Spännande samarbeten

På Preem samverkar många kompetenser; ingenjörer, tekniker, ekonomer, samhällsvetare. Företaget premierar kunskapsutbyte, utveckling och rörlighet. Utöver den forskning och utveckling som Preem bedriver internt samarbetar företaget med högskolor, universitet, olika forskningsinstitut och teknikleverantörer. Just nu finns stor innovationskraft och många goda incitament som stimulerar utvecklingen.

– Det här är en spännande tid. Det är nu vi bygger upp hela systemet för att kunna göra omställningen, både för Sverige som andra marknader.

Vem passar som affärsutvecklare på Preem?

De flesta affärsutvecklare kommer från energisektorn men Preem behöver även kompetens från andra branscher som kemi- och skogsbranschen. Innovation kräver nya sätt att tänka och ta sig an utmaningar.

– När du jobbar med helt nya saker behöver du vara prestigelös, våga ställa frågor, våga titta på möjligheter som inte är uppenbara.

Lindas resa

För Linda har energi och miljö varit drivkrafter genom hela hennes karriär.

– Jag har hela tiden byggt på med olika kunskaper som jag har nytta av här. Och jag lär mig nya saker varje dag.

Flera av de förnybara råvaror som Preem med framgång omvandlar till drivmedel kommer från skogen. Skogen ligger Linda extra varmt om hjärtat, eftersom hon påbörjade sin yrkeskarriär inom skogsindustrin. Genom att jobba med tall och gran, sluter Linda även ett personligt kretslopp.


Intresserad av en karriär inom Preem?
Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Preem