Karriärstips
Sponsrat innehåll framtaget av Preem

”Jag kan gå ut i fabriken och titta på det jag ritat”

Johan Möller, projektingenjör på Preemraff i Göteborg, gillar att det går fort att se sina ritningar bli verklighet.

Ibland kan jag kan rita något på morgonen och se det klart innan jag går hem, säger han.

När Johan Möller var liten skruvade han söndersin storebrors klockor och gömde dom under hans säng.

– Jag ville inte att mina föräldrar och min storebror skulle förstå att det var jag som hade gjort det. Men jag har alltid tyckt att det är kul att öppna grejer och se hur de funkar, berättar han.

Intresset att bygga fanns också där tidigt.

– Jag minns hur jag tillsammans med mina två bröder byggde en lådbil och körde ner för backen. Vi funderade mycket på hur vi kunde bygga den så att den åkte så snabbt som möjligt, säger han.

Det var intresset för att bygga och skapa som förde honom till Jönköpings Tekniska Högskola där han studerade till maskiningenjör. Idag arbetar Johan Möller på Preems projektavdelning på raffinaderiet i Göteborg. Han är projektingenjör med inriktning på beräkning och konstruktion.


En av de bästa sakerna med jobbet på Preemraff är tempot.

– Saker går väldigt fort ibland när det händer något akut, då har du några sekunder på dig att laga saker och i stundens hetta måste jag tänka på säkerhet. Det är spännande och gör att det aldrig blir tråkigt, säger han.

Totalt har Johan Möller varit på Preem i 12 år. Tio år som konsult och två år som anställd.

– Arbetet går till så att en processingenjör kommer och berättar vad jag ska bygga. Sedan ritar och konstruerar jag det vi ska bygga och mina beräkningar granskas. Till sist pratar jag med det företag som ska bygga så att de förstår vad de ska göra, säger han.

Han trivs med att arbeta nära produktionen.

– Ibland, när det behöver gå fort, så kan jag rita något på morgonen och redan på kvällen innan jag går hem kan jag gå ut i fabriken och titta på det jag ritat och se att det verkligen fungerar, säger han.

En annan fördel med jobbet på projektavdelning är att organisationen är enkel.

– Preem är en modern och jordnära arbetsgivare vilket gör att det är högt i tak. Jag uppskattar också att det är enkelt att styra sina arbetstider, säger han.

Träningen är något som han försöker prioritera. Han springer eller cyklar gärna till och från jobbet.

– Det är fantastiskt att komma till jobbet efter att ha tränat. Ibland när jag är ute och springer kan jag komma på hur jag skall lösa en konstruktion. Det är kul hur lösningar kan komma vid oväntade tillfällen, säger han.

Kort om Johan Möller

Ålder: 40 år.

Roll på Preem: Projektingenjör med inriktning på beräkning och konstruktion.

År inom Preem: Två år som anställd, konsult i ytterligare tio år.

Bakgrund/utbildning: Maskiningenjör, utbildad vid Jönköpings tekniska Högskola

Det ger mig energi: Att röra på mig. Jag springer, åker snowboard/skidor, simmar och cyklar. Mitt mål är att göra en Iron-man.

Motto: Jag gillar Gundes ”Inget är omöjligt” eller Albert Einstien ”Logik tar dig från A till B, fantasi tar dig vart som helst”.

Vill du veta mer om Preem och deras medarbetare?