Karriärstips

Trainee: Martin Henriksson, Trafikverket

Martin Henriksson är civilingenjör inom väg och vatten och jobbar nu som projektledare för underhåll av väg- och järnvägsbroar vid Trafikverket i Göteborg. I september 2010 antogs han som trainee till verkets traineeprogram.

Hur hamnade du på Trafikverket?

– Innan jag kom hit arbetade jag ett par år som brokonstruktör på en konsultfirma. Där kom jag i kontakt med Trafikverket och tyckte att det kunde vara spännande att gå in i beställarrollen och vara med i hela processen. Det är få arbetsplatser där man kan påverka så mycket som här. Jag fick reda på traineeprogrammet genom en tidningsannons, det lockade mig och jag sökte dit.

Vad fick du göra som trainee?

– Vi var nio traineer utspridda över hela Sverige som gjorde studiebesök, fick utlandspraktik samt utvecklade egna fördjupningsprogram. Jag såg också till att göra andra saker under programmet för att få se mer inom den här branschen. Bland annat tillbringade jag några dagar tillsammans med polisen och fick en inblick i hur de arbetar. Under utlandspraktiken var jag placerad i Sarajevo och jobbade med trafiksäkerhetsfrågor. Det var en nyttig upplevelse.

Hur upplevde du programmet?

– Det var mycket bra och gav inte minst ett stort kontaktnät. Som deltagare fick vi flera tillfällen att på ett avslappnat sätt träffa chefer och andra intressanta personer. Programmet var även väl upplagt. Positivt är också den individuella del som du själv är med och utformar. Vi som gick programmet samtidigt kom nära varandra och några av dem umgås jag privat med än i dag.

Vad var mest givande under traineeprogrammet?

– Förståelsen för olika processer och det kontaktnät jag skapade. Vi fick dessutom gå en ledarskapsutbildning som var otroligt lärorik. Sammanfattningsvis var det en väldigt rolig och spännande period.

Vad väntar du dig framöver?

– Det finns karriärvägar som projektledare inom Trafikverket, men man kan också gå en mer traditionell väg och bli linjechef med personalansvar. Själv vill jag nog pröva på att ha personalansvar i framtiden.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Trafikverket