Karriärstips

Internationell karriär: Maha Bouzeid, Ericsson

Maha Bouzeid älskar språk, kultur och att resa, och hon ville att hennes yrkesliv skulle präglas av hennes intressen, så vad passade inte bättre än att göra internationell karriär? Ingenjörsjobb har fått ta del av Mahas resa från tranieeutbildning på Luftfartsverket till hennes nuvarande roll på Ericsson i England.

2007 examinerades Maha vid Linköpings universitet där hon studerade civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi med internationell inriktning. Hon innehar även en master i marknadsföring. Det viktigaste Maha har tagit med sig från utbildningen och använder dagligen i sitt arbete är hur hon tar sig an och hanterar hantera diverse problem. Hon utvecklade under studietiden en god analys- och problemlösningsförmåga, vilket gör att ingen uppgift känns omöjlig, det går alltid att hitta en lösning.

2013 mottog Maha utmärkelsen Årets alumn vid Linköpings universitet, med motiveringen att Maha inspirerar med sin spännande karriär och sitt engagemang för att se fler kvinnor på ledande positioner. Hon poängterar just att det är viktigt att uppmuntra andra kvinnor speciellt med teknisk utbildning till att göra en ledarskapskarriär, vilket hon hoppas att hon gör.

Strax efter sin examen rekryterades Maha till en tranieeutbildning på Luftfartsverket (numera Swedavia, red. anm.) och blev därefter projektledare. Under sina två år på Luftfartsverket skaffade Maha sig många och värdefulla färdigheter att förgylla sitt CV med.

– Jag passade på att utbilda mig inom projektledning och tog mitt PMP-certifikat (Project management professional), fick gå ett bra mentorprogram med hjälp av flygplatschefen och blev utvald till en av framtidens kvinnliga ledare. Jag fick snabbt ett stort ansvar på Luftfartsverket och fick leda IT utvecklingsprojekt samt ett joint venture projekt mellan SAS, Luftfartsverket och Swedavia, något som jag tror hade varit svårt att få direkt på ett större företag. När jag senare började på Ericsson så kastade jag mig snabbt in i stora och komplicerade projekt.

Sydostasien som arbetsplats

Karriären på Ericsson drog igång efter att Maha fick nys om Ericsson’s Excellent Management Programme och sökte till programmet. Rekryteringsprocessen tog cirka sex månader. När väntan väl var över gick Mahas önskan om att få arbeta på ett internationellt företag i uppfyllelse, och snart fick hon bland annat besöka och arbeta i Malaysia och Dubai.

– Jag fick snabbt kontakt med kollegor över hela världen, jag reste väldigt mycket, speciellt i Sydostasien. Det utvecklade mig självklart på flera nivåer; kulturellt, emotionellt och professionellt. Det allra roligaste projektet var när jag var regional projektledare i Malaysia med ansvar för att centralisera en finansfunktion på företaget. Funktionen var utspridd med medarbetare i Indonesien, Filippinerna, Vietnam, Malaysia, Bangladesh, Australien m.m. Under min sexmånadersperiod lokalt arbetade jag med att rekrytera och transferera resurser till Malaysia, säkerställa att alla jobbar på samma sätt med tydliga processer och rollbeskrivningar etc., men viktigast av allt var att öka motivationen i teamet och se till att teammedlemmarna lärde känna varandra. Projektet blev väldigt lyckat och jag har fortfarande bra kontakt med teamet.

Tack vare sin tid vid Ericsson’s Excellent Management Programme byggde Maha upp ett oerhört värdefullt nätverk inom Ericsson. Då Ericsson har runt 110 000 medarbetare världen över är ett internt nätverk en mycket viktig ingrediens för att jobba effektivt. Maha fick även mycket goda kunskaper om Ericsson’s produktportfölj, verktyg och säljprocesser som har varit till stor nytta i hennes arbete med försäljning.

London calling

Idag arbetar Maha i England som Director, Mobile Broadband Sales och det innebär att hon är ansvarig för försäljningen av en del av Ericsson’s Radioportfölj, vilket är Ericssons största affärsområde.

– Jag träffar kunder, tar fram offerter, förhandlar, utvecklar prismodeller och prisnivåer för nya radioprodukter bland mycket annat. Jag tycker att sälj är jätteroligt och vi stängde den största affären någonsin för inte så längesedan! Jag har ett väldigt utvecklande jobb där jag har friheten att involvera mig i stora och små frågor. Jag tycker det är jätteroligt att jobba internationellt, resa och lära känna människor över hela världen.

Maha kommer ständigt i kontakt med ingenjörer med olika specialistområden, men med branschen och företaget som gemensam nämnare är alla villiga och generösa med att dela med sig av sina kunskaper, vilket både utvecklar och utmanar Maha varje dag. Dock hade hon gärna haft fler kvinnor i sitt team.

– Jag tycker att det blir mer dynamik och kreativitet i ett blandat team. Kvinnor är ofta också mer strukturerade och jag får känslan att det blir mer gjort snabbt när kvinnor är involverade. Inte minst skulle afterworken och dess diskussioner utanför jobbet skulle bli roligare med fler kvinnor säger Maha med glimten i ögat.

Det är ingen hemlighet att det är fler män än kvinnor i telekomleverantörsbranschen och Maha anser att det är både är på gott och ont att vara i minoritet. Det som är positivt är att man syns mer som kvinna när man har åstadkommit något bra, dessvärre gäller det även när motsatsen inträffar.

England som arbetsplats

Det är inte bara fördomen om att det är fler män än kvinnor i branschen som stämmer utan även ryktet om att företagsklimatet är mycket hårdare i England är korrekt enligt Maha. Du förväntas att jobba mer och hårdare, ingen hämtar exempelvis sina barn från förskolan klockan 16, utan i England har förskolan öppet till klockan18 vilket då är till stor hjälp. Maha fick barn för inte så längesedan och var då föräldraledig och berättar att det inte går att ”vabba” i England. Många kvinnor tar tjänstledigt när de får barn, då det är svårt att kombinera karriär och familjeliv. Det underlättar om man har sin familj nära som kan hjälpa till.

Våga ta steget

Maha berättar att hon egentligen inte har haft en konkret plan för sin karriär och personliga utveckling, utan hon tror att om man är en ambitiös och nyfiken person som vill utvecklas så kommer det alltid att dyka upp spännande möjligheter.

– Det gäller då att våga ta de möjligheterna, även om det känns som alltför stora till en början. Man klarar av mer än vad man tror. Det är också väldigt viktigt att marknadsföra sig själv – det spelar ingen roll vilket fantastiskt jobb du gör på ditt kontor om ingen får reda på det. Marknadsför dig själv och nätverka, då öppnas nya vägar upp.

Personligen hade inte Maha några tankar på att hon skulle jobba i telekombranschen, men det öppnades en dörr. Maha tycker att branschen är både mer komplicerad och inte minst mer intressant än vad hon först trodde, och nu följer hon med spänd förväntan hur fusionen mellan IT och telekom kommer att utvecklas.

Avslutningsvis var vi väldigt nyfikna på hur Mahas karriärsdrömmar ser ut och hur hon tänker ta sig dit.

– Jag har ingen konkret plan för karriären, så länge jag känner att det är roligt och utvecklande att gå till jobbet. Ledarskap och affärer är det jag brinner för, vad det är för position är mindre viktigt.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Ericsson