Karriärstips

Ingenjörsroller som gör skillnad för samhället

I rådande tider, med en pandemi som på olika sätt drabbat oss alla och som lamslagit stora delar av världens ekonomi, är viljan att göra skillnad stor hos många. Samtidigt vill de flesta att deras jobb ska kännas meningsfullt, vilket syns extra tydligt bland personer som tillhör millenniegenerationen. Randstad Employer Brand Research visar bland annat att så många som 41 procent av de som tillhör denna åldersgrupp skulle byta jobb om deras nuvarande inte kändes meningsfullt. 

För dig som ingenjör finns många möjligheter till ett meningsfullt arbete och att påverka samhället positivt. Dels eftersom du besitter högt efterfrågad kompetens som är avgörande inom de allra flesta branscher, men också eftersom ingenjörsroller inom exempelvis medicinteknik direkt bidrar till att rädda liv i situationer som den vi befinner oss i nu.

“Det bästa med mitt arbete är att känna att jag gör nytta”

Kim Bergström är 34 år gammal och är konsult hos Randstad Engineering som är specialiserade på kompetenser inom teknik. Han jobbar just nu som produktionsingenjör på ett ledande företag inom medicinteknik, mer specifikt i produktionen av respiratorer. Att det blev inom just denna sektor är ingen tillfällighet - utan ett aktivt val han gjorde för att få vara med och göra nytta i stundande coronatider.

“Det bästa med mitt arbete är att känna att jag gör nytta. Jag gillar att se saker bli gjorda och att lösa problem som uppstår, speciellt med utrustning som hjälper sjukvården” säger Kim.

Men vad gör egentligen en produktionsingenjör? 

Den gemensamma nämnaren för rollen som produktionsingenjör, oavsett bransch, är att man är involverad i produktions-och tillverkningsprocessen med uppgifter som inkluderar allt från teknisk utveckling, att göra produktionen mer kostnadseffektiv samtidigt som produktens kvalitet förblir hög.

För Kim är ingen dag den andra lik. “Där ett väldigt varierande arbete” berättar han. “Ibland kan det vara saker i produktionen som behöver åtgärdas direkt. Andra gånger är det saker som behöver uppdateras eller bytas ut, administrativt arbete och utbildning av personal”, fortsätter han.

Ett högt tryck

De senaste månaderna har Kim och hans kollegor haft mycket att göra till följd av rådande situation. 

“Under sommaren har bolaget haft en upprampning i produktionen och då haft väldigt mycket att göra eftersom sjukhus haft extra stort behov av respiratorer. Vi som arbetar i min roll var bland annat med och byggde en ny produktionslina och gjorde en stor insats i samband med upprampningen.”

Snacka om att göra skillnad - på riktigt!

Fler ingenjörsroller där du kan göra skillnad

Möjligheterna att bidra positivt till samhället är oändliga, och inom just läkemedelsbranschen eller medicinteknik finns det flertalet ingenjörsroller som är avgörande för företagen. Mekanikkonstruktör, systemingenjör, teknisk projektledare, är ett par av de roller du kan ha. Randstad Engineering erbjuder många olika tjänster för dig som ingenjör, alla våra lediga jobb finner du här.

Om Randstad Engineering

Randstad Engineering är en del av Randstad, världsledande inom bemanning och rekrytering. Med specialiserat fokus på kompetenser inom teknik kan vi erbjuda dig som ingenjör många spännande möjligheter, både som konsult hos oss eller genom direktrekrytering till någon av våra många intressanta kunder. Läs mer här.