Karriärstips

Hur förbereder jag mig inför en videointervju?

Skriven i samarbete med Academic Work

Videointervjuer är numera inte ett alltför ovanligt inslag när du söker jobb. En del kan tycka att det är lite mindre skrämmande på grund av avståndet till rekryteraren, medan andra tycker att det är obekvämt att se sig själv på bild. Men hur ska du förbereda dig på bästa sätt? Och vad ska du tänka på under intervjuns gång? Vi frågade rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work, som har listat sina bästa tips.

Se det som en vanlig jobbintervju

Se videointervjun för vad den är – en jobbintervju. Förbered dig därför precis på samma sätt som du förbereder dig annars: läs på om verksamheten, fundera över vilka frågor du vill ställa och vilka intervjufrågor du kan tänkas få. Du bör till exempel kunna berätta lite om dig själv, dina tidigare erfarenheter, egenskaper och kompetenser samt vad som gör dig till en relevant kandidat för jobbet.

Ta del av fler tips om hur du förbereder dig inför intervjun här!

Tänk på bakgrunden och omgivningen

Det kan kännas som detaljer, men att sitta i ett väl upplyst rum utan eko bidrar till den professionaliteten du vill förmedla. Vi rekommenderar därför att du har en neutral bakgrund utan objekt som kan stjäla uppmärksamheten. Det är också viktigt att du förblir ostörd under intervjun. Om du är hemma är det bra att du informerar de du bor med om jobbintervjun så att du slipper bli störd och kan genomföra den i en lugn miljö. Stäng också av TV, eventuell radio eller musik, och sätt mobilen på ljudlöst.

Testa den tekniska utrustningen före intervjun

Testa webbkameran, mikrofonen och högtalarna innan intervjun. Se också till att internetanslutningen fungerar. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du tar ett testsamtal med någon för att se till att allt fungerar som det ska. Då kan du också justera avstånd, kamera och ljud. Logga in 5–10 minuter innan intervjun börjar – då är du beredd när rekryteraren ringer upp.

Dress to impress

Bär samma kläder som om du skulle ha en fysisk intervjun. Ta gärna reda på vilken klädkod arbetsplatsen har i förväg och klä dig utefter den. Att du klätt upp dig lite inför intervju kommer också hjälpa dig att förbereda dig mentalt.

Tänk på kroppsspråket

Precis som under en vanlig jobbintervju är ögonkontakt viktigt. Titta därför in i kameran och undvik att stirra på skrivbordet eller skärmen – ögonkontakt kommer få intervjun att kännas mer personlig. Kom också ihåg att eftersom detta är en videointervju, så är ditt engagemang och kroppsspråk oerhört viktigt – kanske till och med ännu viktigare än vid en vanlig jobbintervju.

Tänk på:

  • Hur du sitter och hur du gestikulerar.
  • Att du har datorn i ansiktshöjd. Använder du en laptop? Lägg gärna ett gäng böcker eller liknande under datorn så att den kommer upp i ansiktshöjd.
  • Att du har intervjun vid datorn och inte via mobilen.
  • Röstläget. Ofta använder vi oss mindre av vårt kroppsspråk när vi pratar genom video. Röstläget blir då desto viktigare.
  • Att anteckna på ett block vid sidan av eller på en ”post-it” på datorn, som bara tar upp en liten del av skärmen. Detta för att undvika att andra dokument och system tar upp plats från videobilden.

Sist men inte minst: Var dig själv!

Vill du ha fler tips? Läs även artiklarna Så blir ditt personliga brev en listetta och 6 tips för dig som söker jobb!