Karriärstips
Ingenjörsjobb tipsar

Fyra tips för en lyckad ingenjörskarriär

Studerar du till att bli ingenjör, eller är du redan verksam inom området med flera års erfarenhet? Vilket som - bra jobbat och grattis! Nästan alla branscher är idag helt beroende av ingenjörer för att driva innovation och förbättra sina produkters kvalitet och säkerhet, vilket lett till att kompetenser inom detta område är högt efterfrågade på dagens arbetsmarknad. Du som ingenjör har därför goda chanser att utvecklas och bygga den karriär du ser framför dig.

På en marknad där du är högt eftertraktad är möjligheterna många. Men det gäller att välja med omsorg och säkerställa att du hamnar hos en arbetsgivare som kan tillgodose dina behov och önskemål. Det första steget är att kartlägga vad du tycker är viktigt vid valet av arbetsgivare.

När ingenjörer globalt besvarar samma fråga i Randstad Employer Brand Research, världens största oberoende employer branding-undersökning, är de fyra viktigaste faktorerna:

  1. attraktiv lön och förmåner
  2. balans mellan jobb och fritid
  3. anställningstrygghet
  4. karriärutveckling

Randstad Engineering är specialiserade på kompetenser inom teknik och hjälper dagligen ingenjörer över hela landet att nå sin fulla potential. Oavsett om du håller med om kriterierna ovan eller värdesätter annat högre så har vi tipsen du vill ta del av för en lyckad ingenjörskarriär.

Randstad Engineering delar: fyra tips till dig som vill göra karriär som ingenjör

1. Sätt lång- och kortsiktiga mål
Randstad Employer Brand Research visar att karriärutveckling är ett av de viktigaste kriterierna för ingenjörer vid valet av arbetsgivare, något som är unikt för just denna yrkesgrupp jämfört med globala arbetstagare inom andra yrkesområden.

Att nå en utvecklande karriär består av många olika delar. Den första ligger hos dig och handlar om att du behöver fundera över vart du vill i din karriär. Baserat på din vision sätter du upp ett långsiktigt mål, och även ett par kortsiktiga som hjälper dig att nå målet på lång sikt. Kom ihåg att vägen dit inte måste vara spikrak. Våga ta ut svängarna lite och prova dig fram. Omvägarna kan göra att man lär sig mycket eller får nya insikter om vad man faktiskt vill.

Det andra steget handlar om att säkerställa att din framtida arbetsgivare kan erbjuda dig möjligheterna du behöver för att utvecklas. Exempelvis får du i rollen som konsult goda möjligheter att specialisera dig inom ett område samtidigt som du får chans att uppleva många olika branscher, företag och arbetssätt.

2. Skapa ett hållbart arbetsliv, som passar dig
Ytterligare en viktig faktor vid ingenjörernas val av arbetsgivare är balans mellan jobb och fritid. Vad som är en god balans för dig är det bara du som vet och därför behöver du fundera över vilken arbetssituation som får dig att må allra bäst. Kanske handlar balans för dig om att ha flexibla arbetstider, att få träna på arbetstid eller att kunna stänga av jobbmobilen efter klockan 17:00. Jobbet är en väldigt stor del av de flesta människors liv, och det är viktigt att ha en hållbar livssituation som ger utrymme för det liv man vill leva.

En annan sak att tänka på är: att tillhöra en mycket eftertraktad grupp på arbetsmarknaden kommer med många fördelar, men det innebär också att det alltid finns mer jobb att utföra än det finns personer som kan göra jobbet. Vi vill därför påminna om att alltid sätta dig själv och ditt välmående först.

3. Skaffa dig en mentor
Skapa kontakt med en person inom branschen som kan mer inom något område än du kan. Kanske är det rent praktiska kunskaper det handlar om, eller personliga egenskaper du skulle vilja utveckla och som denna person besitter. Träffa din mentor regelbundet och kunskapsdela. Bolla olika saker, ställ frågor och be om hjälp för att utvecklas.

Din mentor kan vara en person på din arbetsplats, från något annat företag eller en expert inom ett område du är intresserad av. Det viktigaste är att du coachas och känner att du utvecklas. På Randstad Engineering verkar alla konsultchefer också som mentorer och finns där för att stötta och coacha. Vi är alla utbildade inom området och/eller har lång erfarenhet från branschen, vilket gör att vi förstår vilka utmaningar som finns och har insikterna som krävs för att kunna vägleda och ge råd.

4. Håll dig uppdaterad - både vad gäller ditt nätverk och dina kunskaper
Att hålla ditt nätverk uppdaterat är A och O, och hjälper dig också att hålla dina kunskaper inom området färska. Ett sätt nätverka är att vara aktiv i grupper och frågor inom ditt område på sociala medier såsom LinkedIn, och att delta i olika sammankomster som exempelvis alumninätverk. Att gå på inspirationsföreläsningar är också ett bra sätt att både lära sig mer om något och är en ypperlig chans att knyta nya kontakter.

Här är det också viktigt att vara aktiv på LinkedIn. Det gäller både om du vill bli hittad av en rekryterare, utöka ditt nätverk eller hitta inspirerande föreläsningar och seminarier att delta i. Se till att ha en uppdaterad profil som presenterar dig på ett professionellt sätt och dela så mycket information som känns bekvämt. Knyt kontakt med inflytelserika personer du ser skulle kunna vara till hjälp för dig eller som jobbar inom ett område du skulle vilja veta mer om.

Är du redo att ta din karriär till nästa nivå? Vi hjälper dig gärna! Utforska dina möjligheter hos Randstad Engineering på https://www.randstad.se/arbetssokande/yrkesomraden/teknik/