Karriärstips

FRÅN SMINKBORD TILL STORA KOMPLEXA BYGGNADER

Johan Ström, som är idrottsintresserad, har arbetat med Partille Arena, en ny multiarena för idrotts- och kulturevenemang utanför Göteborg. 

JOHAN KAN KONSTRUKTION

För Johan Ström på COWI var valet att bli byggingenjör nästan självklart. Först var han dock inne på att bli rymdingenjör men när han insåg att utbildningen bara fanns i Luleå - cirka 110 mil bort - kändes det för långt bort för en kille från Lidköping. Så i stället blev det Chalmers i Göteborg och Väg och vatten-utbildningen, och Johan har aldrig ångrat sitt val.

– Att få vara med och skapa något så konkret som en byggnad, som ska stå på en plats väldigt länge, är mäktigt. Att sedan få se ett projekt som jag har varit med och arbetat med från start bli färdigt, det är en häftig känsla, säger Johan.

  • – Att få vara med och skapa något så konkret som en byggnad, som ska stå på en plats väldigt länge, är mäktigt. Johan Ström

På COWI började han arbeta som byggkonstruktör 2006. Han fick tidigt börja ta ansvar i projekt, vilket han beskriver som utmanande och mycket lärorikt.

Idag arbetar Johan som gruppchef och uppdrags/projektledare. Han tycker att det bästa med COWI är projekten och kollegorna.

– Vi arbetar med kunder som har väldigt intressanta och spännande projekt och vi är omgivna av kollegor som stöttar och backar upp varandra. Det känns tryggt och utvecklande. Det är viktigt att ha kul på jobbet, och det har vi.

Det var tekniken som fångade Johans intresse från början, men det han brinner mest för nu är affärerna, projekten och människorna som medverkar där. Förutom att ha ett bra samarbete med kollegorna, vill han skapa långsiktiga relationer med kunderna och projektmedlemmar från andra företag.

– Teknikintresset finns såklart kvar, men det är framförallt alla människor som gör det här jobbet så roligt och inspirerande.

EN BYGGNAD SOM STICKER UT

Ett projekt som han är extra stolt över är Aula Medica, Karolinska Institutets spektakulära aula i Solna, där bland annat Nobelföreläsningar hålls. Ett projekt som var fullt av utmaningar.

– Hela byggnaden utmanar ju faktiskt fysikens lagar. En så tung struktur som lutar så skarpt utåt ställer stora krav på god strukturell design och rätt materialval. Från början var tanken att stommen skulle vara av trä, men i slutänden var stål det enda möjliga valet för att strukturen skulle klara påfrestningen, säger Johan.

  • – Hela byggnaden utmanar ju faktiskt fysikens lagar. En så tung struktur som lutar så skarpt utåt ställer stora krav på god strukturell design och rätt materialval. Johan Ström

Aula Medica utnämndes till Årets bygge 2014. Dessutom har COWI belönats med Stålbyggnadspriset 2015 och ECCS International Award of Merit 2015 för projektet.

– Det gör mig såklart mycket stolt över att ha fått vara delaktig i projektet. Det var högt engagemang från alla i projektet, vi hade en gemensam och tydlig målbild - och det blev ett mycket bra resultat.

KONSTRUKTIONSMÄSSIGA UTMANINGAR

Ett annat projekt som Johan har arbetat med är Partille arena, en ny multiarena för idrotts- och kulturevenemang utanför Göteborg. Arenan är komplex i och med sin utformning, med krökta geometrier, och ett antal vitt skilda verksamheter i en och samma byggnad. Att arenan ligger så nära E20 innebar att COWI fick dimensionera för explosionslaster, vilket gav konstruktionsmässiga utmaningar.

– Jag är idrottsintresserad och spelade handboll i många år när jag växte upp, och båda mina söner spelar handboll idag. Då är det extra roligt att få jobba med arenor.

Andra exempel på projekt som Johan nämner är Campus Albano, ett nytt campusområde på Norra Djurgården i Stockholm, nytt innovationscentrum för Volvo i Göteborg, en sjukhusbyggnad i Saudiarabien - och ett specialdesignat sminkbord i en arkitektritad villa.

– Att rita och räkna på ett sminkbord är kanske det minsta projektet som jag har gjort. Och det är det jag gillar med mitt jobb, bredden på projekten - från stort till smått, säger han.

MOTTOT ÄR TILLSAMMANS

Johan lyfter fram hur viktigt det är med fungerande samarbete, och på COWI finns en bra samverkan mellan teknikområden, avdelningar, kontor och länder.

– Det finns alltid någon att fråga om hjälp. Kompetensen finns här. Och det finns alla möjligheter att utvecklas och ta kliv framåt.

Som chef tycker han att det är viktigt att vara närvarande och lyhörd, och att tala om när någon har gjort ett bra jobb.

Vad är hemligheten bakom ett lyckat projekt?
– Samverkan, kommunikation och en tydlig målbild. Det gäller att få alla att förstå vad och varför vi gör något. Och att vi gör det tillsammans - alla måste känna att de bidrar annars går det inte.

Foto: Marléne Bagleborn/COWI

Sponsrat innehåll skrivet av COWI

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från COWI