Karriärstips

”Det bästa av två världar”

Text framtagen i samarbete med E.ON

Hej! Jag heter Michel Thomas och har arbetat på E.ON sedan 2010. Allt började med civilingenjörsprogrammet på KTH i Stockholm, med inriktning på industriell ekonomi. 2009- 2010 var det äntligen dags för exjobb. Vi studenter blev flitigt uppvaktade av de stora konsultbolagen, men jag hade redan kommit i kontakt med E.ON som kändes mer ärliga och okomplicerade. Jag kunde känna av en företagskultur som tilltalade mig och när jag väl fick chansen så bestämde jag mig snabbt – det var här jag skulle börja min karriär.

Från trainee i Sverige...

Efter exjobbet blev det traineeprogram där jag fick prova på såväl strategiska som operativa roller, vilket gav mig en bra helhetsbild av företaget och kulturen. Det jag fick lära mig och som jag bär med mig från trainee-tiden än idag är vikten av nyfikenhet och att våga lämna sin bekvämlighetszon. Och jag känner mig faktiskt precis lika nyfiken nu som då!

...till anställd i Tyskland

I min första ”riktiga” roll på E.ON var jag stationerad i Düsseldorf. Här fick jag chansen att utveckla en investeringsmodell för tillväxtmarknader utanför Europa. Det var en roll med mycket ansvar, och redan som trainee kunde jag göra avtryck och skillnad. När jag kom tillbaka till Sverige började jag jobba med gas-affären. Jag fick tidigt uppdraget att implementera en ny affärsmodell och under ett och ett halvt års tid arbetade jag över hela värdekedjan. En oerhört utvecklande tid på alla sätt.

Lärorika resor

Sedan var det dags för Düsseldorf igen, där man hade bestämt sig för att köpa ett turkiskt bolag. Jag fick möjligheten att sitta med som ägarrepresentant där jag och mina kollegor rapporterade direkt till E.ON-ledningen i Essen. Att så tidigt i karriären få vara med i styrelsearbete och få se hur ett så pass stort bolag styrs var en lärorik upplevelse.

2015 kom jag tillbaka till Sverige och då till Energidistribution där jag fick arbeta i ledande roller, bland annat för den kommersiella delen av högspänningsaffären. Vårt team bestod av cirka 20 personer, där många var seniora och mycket erfarna. Själv var jag 30 och skulle nu inspirera och coacha alla dessa rutinerade och kunniga kollegor. Gissa om jag utvecklades även här? Det gjorde jag!

Simris solcellsanläggning med havet i bakgrunden

Att kunna göra skillnad i världen

Äventyren fortsatte och 2018 var det dags att korsa Atlanten. Med bas i Chicago fick jag chansen att leda E.ONs investeringar i förnybar energi i Nordamerika. Jag blev bryggan mellan ledningen i USA och styrelsen i Tyskland. Ett ärofyllt men krävande arbete där jag fick lära mig mycket om kulturella skillnader – och hur de kan överbryggas. Resultatet av mitt och mina kollegors arbete här blev sex nya vindkraftparker och E.ONs största solcellspark. Att kunna lämna efter mig något så konkret och viktigt känns fantastiskt. Det är den typen av projekt som får långtgående positiva konsekvenser för klimatet och kommande generationer, inklusive mina egna barn. 

Under hela USA-tiden upplevde jag en stark känsla av att kunna göra skillnad, både för affären och för en hållbar planet. I min värld hänger detta tydligt ihop – har du ingen hållbar affär i botten blir det väldigt svårt att göra förändringar för klimatet. För mig är E.ON därför det bästa av två världar. Här finns dels den tekniska och innovativa sidan, men också ekonomiska muskler och ett affärsmässigt mindset som gör att vi faktiskt kan driva igenom våra idéer. I den typen av miljö utvecklas man ständigt och det är precis vad jag gör på E.ON – varje dag, år efter år.

Sedan 2019 arbetar jag med strategiska partnerskap på global nivå, men jag ska snart påbörja en ny spännande resa på Customer Solutions i Sverige. Återigen ska jag få chansen att anta nya utmaningar och någonting säger mig att jag kommer fortsätta att utvecklas!

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster