Karriärstips

Dags att söka nytt jobb?

När vet man om det är dags att söka nytt jobb? Och hur vet man om det jobbet man söker kommer att möta ens förväntningar? Detta är frågor de flesta ”mitt i karriären” brottas med ofta. Vissa karriärsrådgivare tycker att man inte ska stanna längre på ett jobb än tre år. Andra tycker att man ska sluta så snart man känner att inlärningskurvan inte är brant nog längre. Det är inte lätt…

Om du har ett hyfsat jobb som ger dig ok betalt och som gör att du kan använda hjärnan i alla fall lite då och då – ja, då har du sannolikt ett jobb som ger mer tillfredställelse än de allra flesta. Men är det nog? Ditt nuvarande jobb är förutsättningen för ditt nästa jobb. Du bygger en historia genom att få erfarenheter och framgång professionellt som för dig till nästa nivå. Lite som en pokemon som bygger HP genom sina quests och turer till pokegymmet..! För att ”levla” måste du medvetandegöra dina olika steg i din utveckling och skapa en sammanhängande historia som tydliggör den röda tråden i din karriär. Om ditt jobb idag inte bidrar till den historien, utan dränerar dig på kraft och entusiasm – då kostar jobbet mer än lönen smakar. Om du inte har tillfällen till att lära nya saker, bygga nätverk och en positiv självbild – då slösar du med din värdefulla tid. Om dina dagar ser likadana ut och dina uppgifter har blivit rutin, har du inte en utveckling som motsvarar världen utanför din ruta i företagets organisationskarta.

Här är fem säkra tecken på att du måste byta jobb:

  • Du stressar och ligger vaken om nätterna för tusende gången med en oro runt hur du ska ro iland projektet – och du vet att så snart du är klar kommer ett nytt. Massor av jobb, men inget du går i gång på någonstans. Är detta det bästa du kan göra med din tid och dina förutsättningar?
  • Du ser inga karriärsmöjligheter hos din arbetsgivare. Du har pratat med din chef och inget händer. Oavsett hur mycket du jobbar, hur väl du levererar eller hur smidig du är – du är fast på samma ruta.
  • När du kliver in på jobbet på morgonen, måste du ta på dig din ”jobbmask”. Du kan inte vara dig själv, för du vet att det inte skulle värdesättas. Du spelar en roll 8 timmar om dagen, och är helt slut när du kommer hem bara därför.
  • Du lever för helgerna och lovdagar, men stressar på helgen med allt du måste göra på jobbet.
  • Du gruvar dig till varje måndag.

Om du känner att tillräckligt många av dessa punkter stämmer på dig, gör slag i saken! Det finns massor av möjligheter där ute som kan göra ditt liv och din vardag rolig, engagerande och intressant. Acceptera inte att gå på tomgång, eller att jobbet enbart dränerar dig på energi – du har ett ansvar för att ditt liv är kul och givande på alla fronter. Och du förtjänar det!

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster