Karriärstips

Ångest för att gå tillbaka till jobbet?

Välkommen tillbaka till verkligheten, nu är semestern slut för de flesta och vi kastas in i vardagen igen. Att komma tillbaka till jobbet efter ledighet kan för många vara förenat med en känsla av ångest. Det är så pass utbrett förekommande att forskare vid universitet i Granada till och med gett det ett namn: Efter-semester-syndromet. Du är alltså inte ensam om att vilja hänga kvar i semester-modet, men det finns några enkla tips du kan följa för att slippa, eller minska jobbångesten.

Har du möjlighet, börja med en kortvecka!
Tänk dig en riktig mjukstart, när du bara arbetar ett par, tre dagar för att sedan vara ledig igen. Avsluta helt enkelt inte din semester på en söndag. Se till, om det går, att börja i mitten på veckan. Det gör att du kan minska din söndagsångest, som för många kommer varje söndag men extra påtaglig sista söndagen på semestern. Få mer avkoppling och börja i ett lugnare tempo din första arbetsvecka. Därefter kan du trappa upp dag för dag. Du behöver inte heller rivstarta med alla arbetsuppgifter samtidigt utan komma tillbaka till rutinerna, organisera och strukturera; för att sedan kicka igång hösten på riktigt måndagen veckan efter.

Ge dig själv lite andrum
Ge dig chansen att faktiskt ha en upptrappning in i ditt arbete då du kanske inte är lika snabb som innan jul då alla projekt skulle avslutas. Våga använda de tankar och idéer och all energi du fyllts på med under ledigheten. Se till att ta tag i allt som ska göras, men gör det i en prioritetsordning med det viktigaste först. Skulle de viktigaste sakerna vara de absolut tråkigaste, belöna dig lite då så ska du se att det blir lättare. Var på tårna, men klandra dig inte för mycket om du råkar snubbla den första veckan.

Peppa varandra!
Efter att ha varit borta från arbetet en period kan det vara bra att samla ihop alla kollegor och göra någonting roligt, kanske till och med både på och utanför arbetstid. Det skapar bättre stämning och ger alla högre motivation att arbeta bättre. Rikta även blicken framåt och tänk på vad som ska hända under 2019, finns obegränsat med möjligheter för en spännande år! Det är generellt ett tillfälle då alla årsplaner sätts i sjöss, och se till att planera in roliga aktiviteter ni kan göra framöver också, så allt inte bara handlar om de storslagna årsmålen för företaget. Det behöver som sagt inte bara vara arbetsrelaterat, exempelvis kan ni sätta upp en tävling: Antal träningspass innan midsommar (vi känner ju till 100 pass utmaningen), vem som klarar av att inte glömma matlådan hemma flest dagar i sträck eller så enkelt som en pingisturnering. Alla är lite borta från vardagsrutinerna och har lite mer ork och är öppna för nya idéer för att peppa igång er som team.

Unna dig lite trevligheter
Känns det lite kämpigt så där till lunchen? Även fast vi nu är på väg mot ljusare tider så kan allting fortfarande kännas otroligt mörkt och grått just nu. Det kanske inte är dags att gå på den där superdieten bara för att det är nytt år, om du känner att jobbångesten kryper sig på. Vill du ändå tänka på vad du äter så finns det massor av nyttiga trevligheter numera, men känner du att du verkligen behöver så skadar inte en kanelbulle allt för mycket. Så skippa den ledsna frysmatlådan från matbutiken, i alla fall de första veckorna och ät det som ger dig energi att jobba på. Varför inte göra lite sommarmat så som olika sommarsallader, bara för att lura hjärnan? Se även till att göra något som du blir glad av redan på morgonen som att unna dig en lyxfrukost, eller att lyssna på den där podden som alltid får dig på gott humör på vägen till kontoret, det kan lätta på jobbångestkänslan som kan finnas på morgonen.

Se till att ha någonting att se fram emot
Veckorna fram till sommaren kan kännas oändligt många och väntan kan kännas oöverkomlig, men tänk då på att majoriteten av årets röda dagar infaller under våren. Vilket gör att vi får en del "småledigheter" innan sommarsemestern som kan göra att det inte känns lika långt. Att dela upp semestern under året kan också göra att du någonting att se fram emot, har du exempelvis möjlighet att ta ledigt under sportlovsveckan? Passa på att vara det då! Många kan må bättre av att göra snarare än att ta ut alla semesterdagar på ett bräde på sommaren.

Se det som en möjlighet för förändring
Om du känner ångest eller oro inför att komma tillbaka till jobbet efter ledigheterna är det kanske möjligt att du kan förändra saker i ditt arbete för att göra din tillvaro bättre. Ta femton minuter där du skriver ner sådant du inte trivts med tidigare och lösningar hur saker skulle kunna ändras till det bättre. Är det något som måste förändras? Tycker du att dina arbetsuppgifter inte är roliga eller utmanar dig längre, ta upp det med din chef nu när det är lite lugnare. Kanske finns det ett annat område du kan prova, eller en kurs du vill gå under hösten? Det är lättare att få till en förändring innan rutinerna åter börja sätta sig.


Även fast det som sagt är så pass vanligt och normalt att det fått ett eget begrepp, så kanske det ibland kan finnas en tydlig orsak till ångesten. Att du inte trivs på din arbetsplats eller din arbetssituation inte är där du vill att den ska vara. När du varit borta från ditt arbete en tid kan det vara lättare att identifiera de saker du saknar, så passa på att ta en funderare under den första perioden efter semestern. Är du på rätt plats, vad saknar du, hur kan du lösa det?

Att ha ångest för att gå till sitt jobb även efter att vardagslunken återfinner sig, är inte någonting som ska höra till. Om du rent av känner missnöje till att vara på din arbetsplats kan det vara en bra idé att börja se dig omkring. Precis efter semestrarna brukar antalet lediga jobb öka markant, vilket ger dig fler valmöjligheter att hitta någonting du kan trivas med. Här på Ingenjörsjobb.se har vi till exempel närmare 3000 lediga ingenjörsjobb, vilket är fler än vi någonsin haft! Så känner du att du vill vidare i karriären har du alla möjligheter just precis nu.

Till lediga jobb