Snabbfakta

  • Sundbyberg
  • Västerås
  • Göteborg

Ansök senast: 2024-03-31

Strategisk kraftsystemanalytiker

Publicerad 2024-01-31

 

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Systemutveckling inom division System söker vi nu strategisk kraftsystemanalytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige. 

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

Rollen innebär bland annat att du kommer ha huvudansvaret för de systemstörningsanalyser som utförs vid större störningar. Arbetet innebär att leda arbetet med att identifiera och förstå händelseutvecklingen vid störningar inklusive koordinering, prioritering och uppföljning av relaterade studier. Du kommer också att föreslå och leda förändringsarbete till följd av uppföljning och studier. Du kommer ha en viktig roll i att förstå och kommunicera både resultat av de analyser som tas fram och vilka åtgärder som ska göras utifrån analyserna. Då rollen är ny kan arbetsuppgifterna ändras något.

Du kommer att få stora möjligheter att utvecklas inom rollen, både genom att arbetet ger en stor övergripande förståelse för kraftsystemet men också inom ditt ledarskap. Det kommer att finnas både möjligheter och förväntan på att delta i arbete med det Europeiska regelverk som styr klassificering och rapportering av händelser ICS. Det kan exempelvis innebära att medverka eller på sikt också leda analyser som omfattar större händelser som berör hela det nordiska synkronområdet. Arbetet kan också komma att innefatta deltagande i Europeiskt arbete runt systemstörningsanalys eller revideringar av regelverk.

Du kommer att tillhöra den nybildade enheten Kravkoordinering och Systemstrategi som är under uppbyggnad och i dagsläget består av åtta medarbetare med en blandad ålders- och könsfördelning. Vi har en viktig del i att möjliggöra den pågående energiomställningen och ansvarar bland annat för en heltäckande kravbild för anslutande kunder, systemstörningsanalyser samt områdena spänning och frekvens. Vi har många kontaktytor med övriga enheter på avdelning Systemutveckling men även med andra avdelningar på Svenska kraftnät såsom Elmarknad och Drift.

Om dig

Då rollen är ny söker vi dig som är van vid att ta initiativ. Du ser vad som behöver göras och sätter igång aktiviteter samt uppnår resultat. Du har förmågan att se helheten inom teknikområdet och förstår din roll, men ser även till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut. Du har även lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och ser möjligheterna i förändringar. Då du kommer leda andra medarbetare i studier och uppföljning söker vi dig som leder, motiverar och förser andra med befogenheter som krävs för att effektiv nå gemensamma mål samt skapar engagemang och delaktighet. Vidare kommunicerar du på ett tydligt sätt och säkerställer att budskap når fram och att förväntningarna är klara för alla berörda parter. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare söker vi dig som har civilingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten exempelvis elkraft, energisystem eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer relevant. Vidare har du:

 • minst fem års relevant arbetslivserfarenhet med exempelvis arbete med dynamiska simuleringar
 • förståelse för kraftsystemdynamik
 • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.

Vi ser det som meriterande om du har:

 • erfarenhet av systemstörningsanalys
 • erfarenhet som projektledare eller chef där du har lett andra
 • erfarenhet av arbete med anslutningskoder eller driftkoder. 

Bra att veta

 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Västerås eller Göteborg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 21 februari 2024
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning

Kontakta gärna rekryterande chef Anna Guldbrand, tel. nr. 010-475 80 40 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm, tel. nr. 010-475 99 77. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Liknande jobb:

Publicerad: 2024-02-01
 • Sundbyberg
Publicerad: 2024-01-31
 • Sundbyberg
 • Köping
 • Heltid